Åbo Underrättelser

Tykö nationalpa­rk växer med 150 hektar

» Tre öar och en bit av Yrjännummi blir nu en del av nationalpa­rken.

-

Tykö nationalpa­rk utvidgas, då NTM-centralen i Egentliga Finland förvärvat tre stycken öar i Halikkovik­en. Kaisaari, Mäntysaari och Papinsaari, som ägdes av Salo stad, ska nu inkluderas i nationalpa­rken. Också en bit av Yrjännummi i Tykö blir nu en del av nationalpa­rken.

Förvärvet genomförde­s genom en markbytesa­ffär med Salo stad. Staden fick tre statligt ägda fastighete­r med en sammanlagd areal på 42 hektar i utbyte mot cirka 46 hektar landareal och 103 hektar vattenarea­l till parken.

– Regeringen har som mål att kompletter­a det nuvarande nätverket av nationalpa­rker med nya parker. Utöver det kommer vi att öka den ekologiska hållbarhet­en i framför allt de populära små nationalpa­rkerna genom att utvidga dem. Utvidgning­en av Tykö nationalpa­rk är ett fint exempel på hur man arbetar för detta mål, konstatera­r miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen.

Mäntysaari och Kaisaari är avgränsade öar där det växer gammelskog med stort inslag av död ved. Bördiga mindre lundområde­n finns också på öarna. Papinsaari är en lägre ö som domineras av lövträd.

Yrjännummi är en variations­rik tallmo. Området gränsar till Tykö nationalpa­rk och är ett tjäderspel­sområde. Yrjännummi är beläget inom ett grundvatte­nbildnings­område. Grundvattn­et rinner ut i källorna i Punassuo och Kylmässuo, som hör till nationalpa­rken.

 ?? ÅU-FOTO ?? VÄXER SIG STÖRRE. Tykö nationalpa­rk utvidgas med cirka 150 hektar då områden som Salo stad äger blir del av parken.
ÅU-FOTO VÄXER SIG STÖRRE. Tykö nationalpa­rk utvidgas med cirka 150 hektar då områden som Salo stad äger blir del av parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland