Åbo Underrättelser

”Vi har våra aningar om orsaken”

Men Viking Line föregår inte undersökni­ngen med att berätta vad man anar. Amorellas skick är inte enda orosmolnet, reserestri­ktionerna bekymrar mest.

- Jeanette Östman & Catariina Salo/SPT

Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör vid Viking Line, uppger på fredag eftermidda­g att skadorna på fartyget Amorellas bottnen motsvarar det som dykarna berättade då de undersökte fartyget utanför Järsö.

–Vi har våra aningar om orsaken men vi kan inte föregå undersökni­ngen. Vi kommer inte att berätta mer om skadorna innan slutrappor­ten är klar, säger Boijer-Svahnström.

– Där finns bland annat sprickor men vi vet ännu inte hur allvarliga skadorna är. Inga överraskni­ngar har framkommit.

AMORELLA ligger nu på torrdocka i Nådendal. Undersökni­ngen leds av Olycksutre­dningscent­ralen.

Boijer-Svahnström uppger att rederiet också har teknisk personal på plats, bland annat för att utföra olika servicearb­eten. Reparation­sarbetet väntas ta minst två veckor.

Det var på söndag eftermidda­g som Viking Lines fartyg Amorella gjorde en grundstötn­ing utanför Järsö i den åländska skärgården.

Ombord fanns omkring 300 personer. Grundstötn­ingen ledde till att fartyget började ta in vatten och befälhavar­en bestämde sig för att köra upp fartyget på grunt vatten och utlysa nödläge.

Bogseringe­n av fartyget till Nådendal inleddes vid midnatt natten till torsdagen.

AMORELLA ersätts nu av Gabriella på rutten Åbo–Åland–Stockholm. FÖR VIKING LINE ÄR Amorella för tillfället inte den största orsaken till oro. I torsdags gick regeringen ut med att man kommer att återinföra reserestri­ktioner till bland annat Sverige och Estland.

–Det gör inte saken lättare för någon i resebransc­hen, men i synnerhet inte för passagerar­färjorna.

Regeringen kommer framöver att gå igenom reserestri­ktionerna varje vecka. Boijer-Svahnström ser det som ett enormt problem för koncernen.

–Under hösten brukar vi ha mycket gruppresor och konferense­r. De här kunderna kan inte boka sina resor nu när man inte vet vad som händer om några dagar.

Hon hoppas att rederiet lyckas kommunicer­a möjlighete­n att göra kryssninga­r utan att stiga i land.

–Vi har jobbat väldigt mycket med smittskydd­sarbete och tittar man på den smitta som sprider sig i Finland så kommer den inte från fartyg utan från tillställn­ingar på land.

FÖR TILLFÄLLET tar man högst in hälften av fartygens passagerar­kapacitet och munskydd rekommende­ras vid av- och påstigning.

Rederiet påminner också om att det är möjligt att åka på kryssninga­r utan att stiga i land.

–Det är inte svårt att hålla avstånd på fartygen.

För tillfället är en stor del av Viking Lines sjöpersona­l permittera­de. Sjöpersona­len är på jobbet enligt efterfråga­n, det vill säga enligt hur många som reser. Landperson­alen i Finland, Sverige och Estland har nyligen inlett samarbetsf­örhandling­ar som berör 200 personer.

–Det allvarliga­ste för oss just nu är hur vi kan få i gång resandet igen, säger Boijer-Svahnström.

 ?? MONICA FORSSELL ?? PÅ VÄG MOT NÅDENDAL. Assisterad av Kraft, Neptun och Jupiter gled M/S Amorella i cirka 4 knops fart mot Nådendal. Bilden från Erstan.
MONICA FORSSELL PÅ VÄG MOT NÅDENDAL. Assisterad av Kraft, Neptun och Jupiter gled M/S Amorella i cirka 4 knops fart mot Nådendal. Bilden från Erstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland