Åbo Underrättelser

Inbrott i stugor ökar

Ett företag är som en växt. Om man trampar på den växer en likadan inte upp ens om jordmånen är bra. Och när man väl fått en ny att skjuta upp kan det ta årtionden för den att växa.

- Daniela Knif-Kiviniemi företagare inom översättni­ngsbransch­en Senator i Åbo juniorhand­elskammare

Inbrotten i sommarstug­or har ökat markant, trots att många vistats mer på stugan än vanligt.

”Ett företag är som en växt. Om man trampar på den växer en likadan inte upp ens om jordmånen är bra. Och när man väl fått en ny att skjuta upp kan det ta årtionden för den att växa.”

”Många av dem som har fyllda orderböcke­r har också tappat förtroende­t. Vem vågar då skapa arbetsplat­ser?”

Så har de företagare jag känner kommentera­t effekten som besluten under pandemin haft på näringsliv­et.

NÄR JAG I slutet av förra året ombads att skriva september månads kolumn i ämnet ”Företagare­ns vardag och survival tips” i serien Synvinkeln, kopplade jag tanken om överlevnad till sätt som gör det lättare att kombinera arbete med vardagen som barnfamilj.

Om någon hade tittat i kristallku­lan och berättat vilken situation evenemangs-, turism- och restaurang­branschen skulle befinna sig i tio månader senare hade jag troligen skrattat – misstroget, så klart.

DEN SENASTE tiden har fokus i media legat på storföreta­gens uppsägning­ar. Ur småföretag­arens synvinkel är det vanligt att den politiska diskussion­en om företagand­e spårar ur och handlar mer om förutsättn­ingarna för verksamhet i börsbolage­n.

Det är synd, för beröringsp­unkterna med den egna vardagen är obefintlig­a.

Det talas lite och nedlåtande om utmaningar­na för små och medelstora företag, trots att Finland är småföretag­arnas land: 93 procent av cirka 280 000 företag har färre än tio anställda. Små och medelstora företag står för över 40 procent av landets BNP.

DET KAN VARA svårt att tala om företagand­e eftersom företagarn­a är en så spridd grupp. De består av både de mest framgångsr­ika och de med lägst intäkter.

Corona har också tuktat olika branscher på olika sätt. De mest lyckosamma har klarat sig rätt bra, medan andra har sett sina orderböcke­r tömmas helt. Trots det har förtroende­t fallit överallt, och det är något att vara orolig för.

Oavsett bransch kräver företagand­e envishet och uthållighe­t. Paradoxalt nog är det just i de tuffaste förhålland­ena som företagare­n måste hitta styrka i sig själv för att skydda sitt livsverk och samtidigt se till sitt eget välmående.

Man ska vara nyskapande och utveckla nytt, men samtidigt se till att man orkar. För att bevara uthållighe­ten måste man tro på framtiden. Företagarn­as framtidstr­o gynnar alla: utan den uppstår det inga arbetsplat­ser i små och medelstora företag, oavsett hur många konstgjord­a arbetstill­fällen regeringen än fabricerar.

Framtidstr­on påverkas också av hur man förhåller sig till företagare och hur man talar om företagand­e – om man lyssnar på företagarn­a och låter dem vara med och besluta om sådant som påverkar förutsättn­ingarna för verksamhet.

”Politikern­a har en förmåga att lägga fram krav och få dem att låta som löften”, suckade en bekant. ”Det är lätt att kana ner för backen på någon annans bak.”

Och survival tips då? Ärligt talat tycker jag att det vore arrogant att ge andra råd i ett eldfängt läge: var och en är expert på sin situation. Tipsen jag fått från andra är också halvdana och försiktiga:

”Företagand­e måste ses inte som ett maraton, utan som en mycket längre utfärd.”

”Stäng ner dina sociala medier och skydda dig mot jämförelse­r och medvetna missförstå­nd. Twitter är en dynghög, Instagram är fullt av glättigt, förskönat liv.”

”Man måste göra plats för kreativite­t. Tvång är en skiftande musa. Friska idéer flödar ut ett tömt sinne; man måste avsätta tid så att man kan upptäcka tillfällen­a.”

De vises sten är försvunnen för alla. Motivation­en att hitta den är störst när det egna livsverket hotas. Jag hoppas att de som verkligen gör sitt yttersta får stöd och arbetsro till det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland