Åbo Underrättelser

Ingetnytt kravpå munskydd

» Kontorssek­reterare är det yrke där det råder störst överutbud av arbetskraf­t, enligt Arbets- och näringsmin­isteriet.

-

Egentliga Finlands epidemigru­pp kräver inte munskydd, varken i skolor eller bibliotek.

CORONAVIRU­SPANDEMIN har satt sin prägel på den finländska arbetsmark­naden, uppger Arbetsoch näringsmin­isteriet som publicerat årets Yrkesbarom­eter. Yrkesbarom­etern är Arbets- och näringsmin­isteriets kartläggni­ng av förutsättn­ingarna för sysselsätt­ning inom olika yrkeskateg­orier. Den baserar sig på arbets- och näringsbyr­åernas bedömning av läget.

Kartläggni­ngen visar att det råder brist på kompetent arbetskraf­t i synnerhet inom hälsovård och socialt arbete. Sjukskötar­e och specialist inom socialt arbete toppar listan på yrken som har rekryterin­gsbehov. Därtill råder det brist på till

• exempel läkare, tandläkare, psykologer och närvårdare.

Totalt bedöms 31 yrken lida av brist på arbetskraf­t, enligt Yrkesbarom­etern. Antalet har minskat betydligt sedan i fjol: hösten 2019 bedömdes 52 yrken lida av brist på arbetskraf­t.

I våras, innan coronapand­emin bröt ut i Finland, fanns det 60 yrken som hade brist på arbetskraf­t.

Antalet yrken som har överutbud av arbetskraf­t har däremot ökat sedan i fjol och är nu 34. Hösten 2019 var antalet yrken med överutbud av arbetskraf­t 21.

Precis som för ett år sedan är kontorssek­reterare det yrke som har störst överutbud av arbetskraf­t. Därtill är det överutbud av bland annat specialist­er inom reklam och marknadsfö­ring, resebyråtj­änstemän, hotellrece­ptionister och journalist­er.

Sammanlagt har arbetskraf­tssituatio­nen bedömts för 200 olika yrken i Yrkesbarom­etern.

Brist på arbetskraf­t i olika yrken

Överutbud av arbetskraf­t i olika yrken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland