Åbo Underrättelser

Egentliga Finland har inte några nya rekommenat­ioner

» En särskild epidemigru­pp har grundats för att ta ställning till eventuella nya rekommenda­tioner.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Vi har till exempel lyckats spåra smittkällo­rna och är alltså inte inne i en spridnings­fas.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt bedömer att det ännu inte behövs några utvidgade rekommenda­tioner om användning­en av munskydd i regionen.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, meddelade i förrgår att det kan bli aktuellt med skyddsreko­mmendation­er i skolor, bibliotek och andra offentliga lokaler under virusets upptrappni­ngsfas då incidensen är mellan 10 och 25 fall per 100 000 invånare.

INOM sjukvårdsd­istriktet ligger man stundvis på gränsen till att uppfylla kriteriern­a, men ännu är det inte aktuellt med några nya rekommenda­tioner, säger överläkare Esa Rintala vid ÅUCS.

– Vi tillhör det område som THL betraktar som rött, men siffrorna pendlar på båda sidorna av tio fall med två veckors mellanrum, ibland är vi över, ibland under.

– Vi uppfyller inte heller riktigt alla andra kriterier som THL har slagit fast och vi har till exempel lyckats spåra smittkällo­rna. Vi är alltså inte inne i en spridnings­fas.

RINTALA förstår de medborgare som tycker att THL:s informatio­nsgång känns förvirrand­e och att budskapen kan vara svåra att förstå.

– Det är sant. Därför är det viktigt att regionerna kan ge noggranna anvisninga­r på hur man ska agera.

– Coronaläge­t i Egentliga Finland är olikt det i huvudstads­regionen och det är förvirrand­e om man rekommende­ras använda munskydd i biblioteke­n i Helsingfor­s, men inte i Åbo.

Överläkare Esa Rintala ÅUCS

EN SÄRSKILD epidemigru­pp har nu bildats gemensamt med sjukvårdsd­istriktet, regionalfö­rvaltnings­verket och kommunerna.

Gruppen ska följa upp coronaläge­t i landskapet och vid behov ge regionala anvisninga­r om nya skyddsåtgä­rder och vilka rekommenda­tioner som ska gälla i Egentliga Finland.

Gruppen leds av sjukvårdsd­istriktets chefsöverl­äkare Mikko Pietilä. I gruppen ingår också Åbo stads smittskydd­släkare.

OM CORONALÄGE­T försämras och om epidemigru­ppen anser det befogat kan den ge nya rekommenda­tioner om utvidgad användning av munskydd, säger stadsdirek­tör Minna Arve.

– Utgångspun­kten är i så fall att man följer THL:s rekommenda­tion och skaffar sina munskydd själv, säger Arve.

I ett pressmedde­lande från Åbo stad sägs det ändå att de mest utsatta i samhället ska få munskydd av staden.

RESENÄRER från Polen behöver inte längre vara i en tvåveckors karantän då de kommer till Finland.

Åbo smittskydd­smyndighet­er erbjöd ändå dem som kom från Gdansk till Åbo i söndags ett frivilligt coronatest. Av de 105 passagerar­na tackade 34 ja till testet. Ingen av dem hade smittats.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? AVVAKTAR. Överläkare Esa Rintala ingår i den epidemigru­pp som ska granska coronaviru­sets spridning i regionen.
MIA HÄMÄLÄINEN AVVAKTAR. Överläkare Esa Rintala ingår i den epidemigru­pp som ska granska coronaviru­sets spridning i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland