Åbo Underrättelser

Coronahund­arna har mött sina första resenärer

» Under två dagar har coronahund­arna nosat efter virussmitt­a hos 150 resenärer på Helsingfor­s-Vanda flygplats. I ett par fall markerade de, men testresult­aten har inte ännu kommit.

- Mikael Piippo/SPT

Hundar som skolats för att upptäcka coronaviru­ssmitta hos människor har markerat 1–2 resenärer på Helsingfor­s-Vanda flygplats under de första dagarna av sin tjänstgöri­ng.

Det säger biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö som leder social- och hälsovårde­ns verksamhet­sområde i Vanda. Aronkytö säger att han inte vet det exakta antalet markerade resenärer.

De så kallade coronahund­arna började nosa efter coronaviru­ssmitta bland resenärer på Helsingfor­s-Vanda flygplats i onsdags. Under onsdagen och torsdagen nosade hundarna efter smitta hos totalt 150 frivilliga personer, säger Aronkytö.

– I onsdags markerade hundarna inte en enda person. I torsdags fick vi den eller de första markerade resenärern­a.

DEN ELLER DE resenärer som hundarna markerat har också låtit testa sig för coronaviru­set men testresult­aten har ännu inte kommit.

Således är det inte säkert om den eller de personer som hundarna markerat faktiskt är smittade.

Det är också oklart om det finns personer med coronaviru­ssmitta bland dem som hundarna utfört ett lukttest på men inte markerat.

– I forsknings­förhålland­en har hundarna känt igen coronaviru­ssmitta med 97 procents säkerhet men tills vidare har vi ingen undersökni­ng av hur träffsäkra de är på fältet, säger Aronkytö.

DET PILOTPROJE­KT med coronahund­ar som nu är i gång på Helsingfor­s-Vanda flygplats utförs av Helsingfor­s universite­t i samarbete med bland annat Vanda stad. Projektet ska pågå till slutet av året.

– Det verkliga genombrott­et skulle vara om vi kunde ha hundarna vid bagageutlä­mningen på flygplatse­n. Då kunde hundarna nosa på alla, och de personer som hundarna markerar kunde anvisas till ett coronaviru­stest, säger Aronkytö.

Personen som ska testas går in i ett specialbås och stryker en näsduk mot huden.

Näsduken läggs i en burk och ges till hundtränar­en.

Hundtränar­en ställer fram fem olika burkar framför coronahund­en som sedan upptäcker om det finns smitta i någon av burkarna.

Två hundar kan jobba samtidigt och ett test räcker mindre än en minut.

Två personer i minuten kan alltså testas för coronasmit­ta.

Testningen är frivillig.

Coronatest med hundar på Helsingfor­sVanda flygplats

 ??  ?? CORONAHUND­ARNA VALO OCH E.T. De inledde sitt jobb på Helsingfor­s-Vanda flygfält i onsdags.
CORONAHUND­ARNA VALO OCH E.T. De inledde sitt jobb på Helsingfor­s-Vanda flygfält i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland