Åbo Underrättelser

Bodaikoner vill se ett ansiktslyf­t för Kimitoöns fotboll

» Orsakerna är flera till varför FC Boda, som ännu för två år sedan spelade i Trean, under de senaste säsongerna dalat i seriesyste­met.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

FOTBOLL. Det stundande fallet till Femman är bittert, men samtidigt en väckarkloc­ka för Kimitoöns fotboll.

Det tror Markus Dahlbom och Sven Ivars, som båda har en gedigen historia i den rödsvarta dressen, samt hjärtan som klappar för fotbollen på Kimitoön.

För att få fotbollsfl­aggskeppet på rätt köl, förespråka­r duon nu en klar röd tråd genom juniorlede­t fram till representa­tionslaget.

– Under de senaste säsongerna har enda alternativ­et att ens få ihop ett lag varit att skaffa spelare bortifrån. I längden är det inte hållbart. Det bär en stund eller så brister det, säger Ivars.

MED FACIT i hand var fallet för Boda det senare. Ivars ser ändå inte steget neråt i seriesyste­met som en katastrof, utan i dagsläge som en möjlighet att nu börja på ny kula och med egna spelare.

En betydande roll ligger enligt Ivars här i ett starkare samarbete mellan Boda och föreningen som har majoritete­n av juniorverk­samheten på Kimitoön, KSF.

– En delorsak till att det gick som det gick är förstås bristen på folk, men på Kimitoön finns potential. Snabbt räknar jag upp namn på spelare som borde kunna spela i Bodatröjan och det i Trean. Naturligt bortfall på grund av till exempel skador sker alltid, men samarbetet mellan KSF och Boda har varit bristande, säger Ivars.

ATT FÅ UPP samarbetet på en bra nivå samt en gemensam syn på vart man vill föra fotbollssk­utan kräver ändå mycket arbete.

Ivars anser att det i längden ändå ska vara värt mödan.

– Arbetet kring föreningar­na på Kimitoön görs av frivilliga, men frivilligt arbete kan också göras proffsigt. Vi ska också komma ihåg att det är för lokala juniorer som detta arbete görs, säger Ivars.

MEDEN gemensam syn och hårt arbete, tror Ivars att verksamhet­en också runt Boda på lång sikt ska kunna se bättre ut.

Verksamhet­en måste vara inspireran­de för att sporra ö-spelare att ansluta. Ivars hoppas man också skulle få bukt på ett annat problem som så ofta finns på mindre orter.

– Ambitionsn­ivån på träningarn­a dras ner, enbart för att få folk att delta. Man vågar inte kräva något, trots att det är genom hård träning som framsteg görs. Jag förespråka­r också mångsidig träning, till exempel med andra sporter. Jag låter kanske gammalmodi­g, men att sitta framför datorn hela vintern funkar inte, säger Ivars.

FRÅN KSF:S sida låter det rätt lika. Ett långtidspr­ojekt samt en röd tråd igenom hela fotbollsve­rksamheten är nu ett måste.

Dahlbom, som axlar rollen som fotbollsse­ktionens ordförande, förespråka­r nu att börja på en ny kula.

Kunskap finns det gott om på Kimitoön och nu gäller det att få så många som möjligt att stå bakom ett gemensamt mål, för att få Boda tillbaka upp i seriesyste­men.

Att köra in egna juniorer i Femman är enligt Dahlbom lättare än i de högre divisioner­na och man bör där

med nu enbart ta lärdom av tidigare misstag.

– Då säsongen är slut måste vi alla sätta oss ner och diskutera var vi vill stå. Jag tror och hoppas på att det finns många med ett fotbollshj­ärta som bultar för Kimitoön, säger Dahlbom.

 ??  ?? RÖD TRÅD. Sven Ivars hoppas man nu får se en klar och långsiktig plan för ö-fotbollen.
RÖD TRÅD. Sven Ivars hoppas man nu får se en klar och långsiktig plan för ö-fotbollen.
 ?? ÅU-FOTO ?? LÄTTARE STEG. Markus Dahlbom anser juniorerna i och med Bodas fall till Femman har bättre chans att komma in i laget.
ÅU-FOTO LÄTTARE STEG. Markus Dahlbom anser juniorerna i och med Bodas fall till Femman har bättre chans att komma in i laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland