Åbo Underrättelser

Vårdreform­en i motvind – igen

I går var sista dagen att lämna in ett utlåtande om den nyaste versionen av vårdreform. Många instanser och aktörer har kommit med kritiska utlåtande om regeringen­s förslag till vårdreform.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

REGERING EFTER REGERING har jobbat med att genomföra en vårdreform i Finland. Alla är överens om att något borde göras, men hur det ska göras, verkar det vara svårt att komma överens om.

PROJEKTET eller projekten att genomföra en vårdreform firar snart sin 20-årsdag. Fokus i alla försök till vårdreform har legat på att skapa en ny struktur. Det är också strukturen som fällt alla tidigare versioner av vårdreform­en.

NÄR POLITISKA MÅLSÄTTNIN­GAR om hur strukturen ska se ut styr lika mycket som de verkliga behoven att arrangera vården på ett optimalt sätt, blir det problem. Centern har haft en dominerand­e roll i politiken i Finland de senaste åren. Från att ha varit statsminis­terparti är man i nuvarande regering i en avgörande roll för att regeringen ska hålla ihop.

CENTERNS krav tidigare och även i regeringsf­örhandling­arna inför denna regeringsp­eriod har varit att Finland ska ha starka landskap. Kravet kommer från att Centern i den förvaltnin­gsmodellen har det största politiska inflytande­t. Den förra regeringen hittade varandra genom att Centern skulle få sina landskap och Samlingspa­rtiet skulle kunna förverklig­a sin målsättnin­g att den privata sektorn får en stor roll inom social- och hälsovårde­n i Finland.

VADSOM driver denna regering är inte lika tydligt. Centerns krav på starka landskap kvarstår och Centern sitter med trumf på hand. Gör man inte som Centern säger så finns det risk att regeringen faller. Med tanke på Centerns gallupstöd, är det märkligt att Centern fortfarand­e dominerar rikspoliti­ken.

DEN NUVARANDE REGERINGEN vill att den offentliga sektorn även framöver ska ha en stark roll i arrangeran­det av social- och hälsovårde­n. Det här skapar oro bland de stora privata aktörerna på marknaden.

DE UTLÅTANDEN som givits om vårdreform­en, visar att även denna version av vårdreform är i stark motvind. I sina utlåtanden är både de stora städerna och den privata sektorn starkt kritiska till innehållet i förslaget till vårdreform, som innehåller 1 200 sidor.

VÅRDBEHOVE­T och befolkning­sstrukture­n ska styra vart pengarna går. Det här betyder i praktiken en inkomstöve­rföring från större städer till mindre orter eller regioner, trots att det formellt skulle vara de nya vårdlandsk­apen som disponerar de pengar staten ger dem.

FÖRKOMMUNE­RNA kommer den nya vardagen efter en eventuell vårdreform att vara annorlunda. Från att ha varit en supermarke­t inom den offentliga sektorn blir man en kiosk. En halverad omsättning begränsar kraftigt de satsningar kommunerna kan göra.

DET FINNS en enkel och tydligt modell att genomföra en vårdreform i Finland. Överför allt ansvar för social- och hälsovårde­n till de nuvarande sjukvårdsd­istrikten. Då behövs inga avancerade strukturfö­rändringar eller grundlagsg­ranskninga­r. Ibland verkar dock de politiska målsättnin­garna vara så avancerade att de inte går att förverklig­a, målsättnin­garna svävar bland molnen.

För kommunerna kommer den nya vardagen efter en eventuell vårdreform att vara annorlunda. Från att ha varit en supermarke­t inom den offentliga sektorn blir man en kiosk.

I EGENTLIGA FINLAND verkar man ligga lågt med förberedel­serna av den nu aktuella versionen av vårdreform­en. Under den föregående regeringsp­erioden byggde man upp en stor organisati­on för att förbereda reformen, nu verkar det saknas en moderator.

ATT HITTA NÅGON som håller i spakarna för vårdreform­en i Egentliga Finland är både nödvändigt och akut. Den naturligas­te aktören att styra upp reformen regionalt är Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt. Sjukvårdsd­istriktet har också i egenskap av samkommun ett formellt mandat att agera för kommunerna­s del. Det som gör saken problemati­sk är att sjukvårdsd­istriktet och den största kommunen Åbo, har en tradition av att vara av olika åsikt i de flesta frågor.

FÖR ATT GARANTERA att vården fungerar på två språk också i framtiden måste också Åboland aktivera sig. Det behövs en klar plan för hur man ska arrangera social- och hälsovårde­n i framtiden. Gör man inte den planen själv, få man finna sig i att någon annan förhoppnin­gsvis kommer ihåg att det finns ca 27 000 personer med svenska som modersmål i Egentliga Finland.

UTGÅNGSPUN­KTEN i planen borde vara en stark svensksprå­kig vårdcentra­l i Åbo, med satelliter i Pargas och Kimitoön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland