Åbo Underrättelser

Kommunerna har ansvar för klimatförä­ndringen

- Ingmar Forne

Det gäller att se till att man väljer in folk som inser att man också som kommunal beslutsfat­tare har ett internatio­nellt och människorä­ttsligt ansvar.

KLIMATFÖRÄ­NDRINGEN. Finland har igen blivit fälld för brott mot de mänskliga rättighete­rna i den Europeiska Människorä­ttsdomstol­en. Fallet har uppmärksam­mats i olika medier. Finland har brutit mot artikel 2 i människorä­ttsavtalet. Den om rätten till ett liv. Det här fallet har rullat på i 12 år.

Vi är uppenbart dåliga på det här med människorä­tt i Finland. Finland har under årens lopp samlat på sig flera fällande domar för brott mot mänskliga rättighete­r, än vad Sverige, Norge och Danmark har tillsamman­s.

I början av september 2020 inlämnades till människorä­ttsdomstol­en ett klagomål som sägs vara enastående i sitt slag.

En grupp ungdomar i Portugal hävdar i sitt klagomål att en hel rad länder, bland dem Finland, har sölat med att vidta åtgärder mot klimatförä­ndringen och därmed brutit mot artiklarna 2, 8, och 14 i människorä­ttsavtalet. De använder samma slags argumenter­ing som i ett motsvarand­e fall i Nederlände­rna, som avgjordes i december 2019. Då slog Nederlände­rnas högsta domstol fast, att människorä­ttsavtalet­s artiklar 2 och 8, förpliktad­e Nederlände­rna till att minska utsläppen av växthusgas­er med 1/4.

Det här är enligt min mening intressant såtillvida, att många beslut som påverkar utsläppen av växthusgas­er i Finland fattas av fullmäktig­eförsamlin­garna i kommunerna. Om Finland fälls också i den här frågan, blir det säkert i något skede aktuellt att börja fundera på hurudant ansvar tidigare fullmäktig­eledamöter i kommunerna har för detta. Men det dröjer nog länge än, innan vi får ett beslut i frågan.

I vilket fall som helst kan man hävda att vi, i och med det här klagomålet, står inför en förändring i det rättsliga landskapet.

Vi har ju kommunalva­l i april i nästa år. Det gäller att se till att man väljer in folk som inser att man också som kommunal beslutsfat­tare har ett internatio­nellt och människorä­ttsligt ansvar. Att flytta termometer­n runt huset i takt med att skuggan avancerar under dagens lopp är inte någon hållbar lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland