Åbo Underrättelser

Kramen i korridoren

» Elin kände sig äcklad av den manliga lärarens kram.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Elin och hennes kompis har under några år upplevt att de är lärarens ögonstenar. De har fått kvinnliga former tidigare än klasskompi­sarna och placeras alltid längst fram i klassen på den här lärarens timmar.

Elin och den manliga läraren befinner sig ensamma i en av skolans korridorer då läraren plötsligt omfamnar Elin. Det är några veckor kvar av lågstadiet, Elin är 13 år och det finns ingen orsak till den plötsliga kramen.

Hon har inte bett om den och känner sig efteråt så äcklad att hon springer in på en av toalettern­a och gråter.

ELIN och hennes kompis har under några år upplevt att de är lärarens ögonstenar. De har fått kvinnliga former tidigare än klasskompi­sarna och placeras alltid längst fram i klassen på den här lärarens timmar.

De är övertygade om att det har med de kvinnliga formerna att göra. De tycker också att det verkar som att läraren gillar att de klär sig sexigt och ger dem ännu mera beröm än vanligt i fall de kommer till skolan lättklädda.

NÄR ELIN FÅR 25 rätt av 30 i ett prov får hon betyget nio medan killarna i klassen med samma poängantal får en sjua.

Flickorna är favoriter och det händer ofta att läraren vill att någon av flickorna ska komma tidigare till skolan för att få extra handlednin­g av honom, eller stanna kvar i klassrumme­t efter lektionen.

– Det kändes obehagligt med uppmärksam­heten och det kändes fel, berättar Elin.

ELINS KOMPIS råkar ut för något med läraren i skolans lilla kopierings­rum. Men det klarnar aldrig vad som hänt. Bara att något hänt som också gör kompisens föräldrar upprörda.

Föräldrarn­a kontaktar skolans rektor för att anmäla läraren för sexuella trakasseri­er. Elins föräldrar är också i kontakt med skolan. Någon utredning startas inte.

När en av lärarna efter kramen i korridoren hittade Elin gråtande på toaletten blev hon skickad till skolkurato­rn och fick också prata med rektorn.

Rektorns åsikt om incidenten med kramen i korridoren var att Elin överreager­ar och att en kram inte är så farligt.

ETT PAR ÅR senare, då Elin gått ut lågstadiet men känner elever vars småsyskon undervisas av den aktuella läraren, berättar hon om hur flickorna i hennes egen klass upplevde läraren.

När uppgifter om lärarens eventuellt olämpliga beteende sprider sig blir Elin kontaktad av skolkurato­rn och rektorn. De uppmanar henne att komma till skolan och be om ursäkt av läraren, eftersom hon förstört hans karriär.

I DAG ÄR Elin fullvuxen och har gått flera år i terapi för att komma till rätta med det som hon själv kallar en sexualiser­ing av henne själv och andra tjejer i samma ålder i lågstadiet.

Hon känner sig sviken av de övri

ga vuxna i skolan, som enligt Elin utnyttjade sin maktpositi­on för att skydda en kollega.

ELIN i berättelse­n ovan heter egentligen något annat. Hon tar kontakt för att berätta sin historia för att hon vill att det i skolorna pratas mera om sexuella trakasseri­er. Inte bara i skolor långt borta, utan också i de svenska skolorna i Åbo och Åboland.

Hon hoppas också att andra som kanske upplevt något liknande ska ha mod att träda fram och att alla ska förstå att sexuella trakasseri­er kan se väldigt olika ut och att det avgörande perspektiv­et inte är förövarens, utan offrets.

 ??  ?? SKOLMILJÖ. Det är ovanligt att skolperson­al trakassera­r elever sexuellt, men det händer.
SKOLMILJÖ. Det är ovanligt att skolperson­al trakassera­r elever sexuellt, men det händer.
 ?? FOTO: SPT ??
FOTO: SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland