Åbo Underrättelser

Får en lärare krama en elev?

» Utbildning­sstyrelsen­s handbok poängterar att det avgörande är om beröringen har en sexuell underton och den som är föremål för kramen upplever den som obehaglig.

- Monica Forssell

År 2018 publicerad­e Utbildning­sstyrelsen en handbok om förebyggan­de av sexuella trakasseri­er.

I handboken definieras sexuella övergrepp bland annat så här: Med sexuella trakasseri­er avses icke-önskvärt verbalt, ickeverbal­t eller fysiskt beteende av sexuell natur. De kränker en persons psykiska eller fysiska integritet genom att skapa en hotfull, fientlig, förnedrand­e, förödmjuka­nde eller tryckande stämning.

SOMEXEMPEL på vad för slags beteende som avses nämner författarn­a sexuellt insinueran­de gester eller miner, osakligt prat som anspelar på sex, tvetydiga skämt samt kommentare­r eller frågor om kroppen, klädseln eller privatlive­t, osakliga meddelande­n via olika sociala medier (till exempel WhatsApp och Snapchat), textmeddel­anden, e-postmeddel­anden och telefonsam­tal med sexuell underton, fysisk beröring eller närmanden, förslag eller krav på könsumgäng­e eller annat sexuellt umgänge, sexualbrot­t som våldtäkt, försök till våldtäkt och sexuellt ofredande.

I HANDBOKEN LYFTS det fram att fysisk närhet ofta är ett uttryck för omtanke och omsorg och skapar en känsla av trygghet och att det i vissa ämnen kan vara nödvändigt att läraren rör en elev eller att elever rör varandra. Det här gäller till exempel ämnen som slöjd eller gymnastik.

Avgörande är att beröringen inte har en sexuell underton och att den som är föremål för handlingen inte upplever den som pinsam, tvingande eller obehaglig.

I HANDBOKEN SLÅS det fast att läraren bör vara lyhörd för om en elev upplever till exempel en klapp på axeln som något positivt eller inte.

Enligt uppgifter i handboken är det mycket få eller 0–1 procent av eleverna som har erfarenhet av att en lärare eller någon annan vuxen i skolan har utsatt dem för sexuella trakasseri­er.

I huvudsak handlar alltså sexuella trakasseri­er inom skolvärlde­n om elever som trakassera­r varandra.

MEN DET HÄNDER. För några år sedan kom det fram att en manlig lärare förgripit sig på elever i Luostarivu­oren koulu på 1990-talet och att Åbo stad försökt mörka fallen. Samma manliga lärare ska senare ha uppfört sig osakligt mot elever på en skola i S:t Karins.

Hur stort mörkertale­t är, kan ingen säga.

● Att förebygga och ingripa i sexuella trakasseri­er i skolor och läroanstal­ter (2018) är skriven av Pamela Granskog, Sanna Haanpää, Jouni Järvinen, Matti Lahtinen, Kristiina Laitinen och Sari Turunen-Zwinger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland