Åbo Underrättelser

Digitalt kriscenter erbjuder distansstö­d på svenska

» Österbotte­ns kriscenter Valo i Vasa har erbjudit riksomfatt­ande samtalsstö­d vid kriser på svenska sedan april 2019. Numera erbjuds tjänsten också digitalt.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Att hitta svensksprå­kigt samtalsstö­d i den egna hemkommune­n är långt ifrån självklart. På kriscentre­t i Vasa, som i år fyller fem år, föddes därför idén att kunna erbjuda samtalsstö­d på distans, oberoende av var i Finland du bor.

Tack vare ett bidrag från Socialoch hälsoorgan­isationern­as understöds­central (STEA) som delades ut under coronakris­en, kunde idén om ett digitalt kriscenter förverklig­as i år.

Att få krishjälp med kort varsel, alltså inom tre dagar, var dessutom något som inte var möjligt.

Den nya tjänsten innebär att kriscentre­t nu kan erbjuda hjälp på svenska inom tre vardagar, i hela landet. Hjälp erbjuds med låg tröskel via video- eller telefonsam­tal.

– Vi tror att digitala tjänster kommer bli allt viktigare i framtiden. Idag finns det evidensbas­erad forskning som visar att resultaten är lika goda oavsett kommunikat­ionskanal, säger Anne SalovaaraK­ero, direktör för Valo, i ett pressmedde­lande.

STATISTIKE­N AVSLÖJAR att det funnits behov för en sådan här tjänst på svenska.

I april–december i fjol gjordes över 500 kontaktför­sök till den svensksprå­kiga Kristelefo­nen. Under våren 2020 minskade samtalen något, eventuellt på grund av olika tillfällig­a hjälplinje­r som dök upp i mars–maj.

Men från juni började de öka igen och sedan dess har trenden fortsatt. Medan 39 samtal gjordes till Kristelefo­nen i juli i fjol, gjordes 147 samtal under samma månad i år. Från början av året fram till juli har totalt 1180 kontaktför­sök gjorts.

– Sakta men säkert hittar den svensksprå­kiga befolkning­en till oss, säger Camilla Björk, koordinato­r för svensksprå­kiga Kristelefo­nen.

I OCH MED det stora behovet söker nu Kristelefo­nen fler frivilliga­rbetare till jourtjänst­en. I oktober inleds en distansutb­ildning för volontärer. Eftersom hela telefontjä­nsten sker på distans, kan frivilliga vara bosatta var som helst i Finland.

– Att ha någon som lyssnar på ens tankar och känslor när man behöver hjälp, i vardagen och genom livet, kan vara livsviktig­t, säger utveckling­sdirektör Kristian Wahlbeck vid Mieli Psykisk hälsa Finland rf, som Valo samarbetar med.

På svenska 09 2525 0112. Öppet: må & on kl. 16–20, ti, to & fr kl. 9–13. mieli.fi/kristelefo­n

På finska 09 2525 0111. Öppet: 24/7. mieli.fi/kriisipuhe­lin

På arabiska & engelska 09 2525 0113. Öppet: må & ti kl. 11–15, on kl. 13–16 & kl. 17–21, to kl. 10–15. mieli.fi/en

Krissamtal­en är kostnadsfr­ia och du får vara anonym. Alla krismedarb­etare har tystnadspl­ikt.

Kristelefo­nens tjänster

 ?? PRESSBILD ?? KRISTELEFO­N. Den erbjuder hjälp på svenska i hela landet.
PRESSBILD KRISTELEFO­N. Den erbjuder hjälp på svenska i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland