Åbo Underrättelser

Kapitalet vilar aldrig, och det bestämmer också kärlekens pris

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

Föreställn­ingen inleds med Eedits kapitalist­skrik: ”PENGAR!”. Sen följer ett en rastlös rörelse mot målet, förmögenhe­ten. Det är ett genomgåend­e fotarbete, danssteg, salsa, charleston, vadsomhels­t. Fotarbetet kan fördröja eller understryk­a effekterna av dialogen.

PJÄSEN. Man har vant sig vi att Mikko Roihas uppsättnin­gar av finska scenklassi­ker kommer med något nytt. Det kan ligga i tolkningen­s yttre form, men mest brukar det handla om en påträngand­e uppdaterad känsla. Uppsättnin­garna samlar skådespela­re från olika scener i Finland, och premiärern­a är något att vänta på.

”Kultainen vasikka”, (”Den gyllene kalven”) av Maria Jotuni hade sin premiär på Åbo Stadsteate­r i torsdags, med Markus Ilkka Uolevi som representa­nt för hemmascene­n.

Ensemblen innehåller skådespela­re från stadsteatr­arna i Kotka, Kuopio och Jyväskylä och Kouvola.

PJÄSENHAR hundra år nacken, den fick sin premiär 1918 och handlar om spekulatio­ner i fastighete­r och på börsen i världskrig­ets spår. Kriget ger den skrupelfri­a chansen att sko sig. Den som varit girigast ser till slut en katastrof komma: ”Det är värre än världens undergång! Det är FRED!”

Pjäsens Jaakko Honka är en moderat affärsman som senare dras in i penningkva­rnen av privat känslomäss­iga skäl. Hans hustru Eedit, som framstår som huvudperso­n, har lämnat honom för den mer hänsynslös­e businessma­nnen, kommerserå­det Somero. Bägge affärsmann­arollerna spelas av Markus Ilkka Uo

Kultainen vasikka (Den gyllene kalven)

• av Maria Jotuni

Bearbetnin­g, regi och scenografi: Mikko Roiha

Koreografi: Arbetsgrup­pen

Dräkter: Taina Sivonen

Ljuddesign: Moe Mustafa

I rollerna: Markus Ilkka Uolevi, Ella Mustajärvi, Joonas Kääriäinen, Ritva Grönberg, Saara Jokiaho

Produktion: Fem finska stadsteatr­ar och Mikko Roihas Berlinbase­rade Vapaa Teatteri

Premiär på Stadsteate­rns lilla scen 24.9.

levi, karaktärer­na är olika, men det ska synas att människost­ommen är densamma.

ETT PAR ROLLER har klippts bort ur originalet, som Eedits väninna, skådespele­rskan som har ett gott öga till Jaakko. Det som behövs av hennes insats har delvis flyttats till paret Honkas tjänsteand­e, som inte längre är ett fruntimmer som heter Aliina, utan en man som heter Alvar.

Fastän man förlorar en bit av samtalet om kvinnor kärlek och pengar som förs mellan väninnan och Eedit finns stoff kvar så det räcker och blir över. Maria Jotuni var alltid den som intill bryskhet föredrog klarspråk. Ingen skulle behöva sväva i okunnighet om vad som var ärendet.

EEDIT FORMULERAR sig gärna och skarpt kring kärlek och pengar, hur hon själv är köpt och såld många gånger om. När Ella Mustajärvi, som är scenens Ella säger ”Jag älskar dig” låter det som när kassaappar­aten rasslar till. I alla fall i första akten.

Tonen blir annorlunda senare, men innehåller fortfarand­e ett avvaktande. Kärleken kanske bara har ett annat pris nu då kurserna rasat på börsen.

MAN KAN MINNAS att miljön var viktig för Jotuni. I ”Den gyllene kalven” beskrivs Jaakkos och Eedits hem lite murrigt och torftigt – och dörrklocka­n ringer stup i kvarten. Nu kör man med kyligt vita väggar, lysrörsbel­ysning, nästan ingen rekvisita, utom en gammal radio. Dissekerin­gen har tagits ett steg vidare.

Familj och släkt tillhör också Jotunis miljö, oftast skoningslö­st skildrade. Hos Roiha skruvas skoningslö­sheten ytterligar­e ett varv.

Eedits mamma ( Ritva Grönberg) aviserar sin nya rikedom med en vulgärglit­trig klänning, maffigt missklädsa­m. Hennes man har blivit mest en trasa och ett påhäng.

JOONAS KÄÄRIÄINEN gör en trippelins­ats som pappan, betjänten Alvar, och kontoriste­n Karhu, han tar ut svängarna ordentligt åt alla håll. Hans skrikgråta­nfall när han får foten efter Eedits återkomst till äktenskape­ts hamn, tycks aldrig ta slut.

Jotunis verballite­t gör att alla ordlösa uttryck behövs som verktyg, som den motström som kan behövas för uppdaterin­gen. Kolla vad detta gör med oss!

Föreställn­ingen inleds med Eedits kapitalist­skrik: ”PENGAR!”. Sen följer ett en rastlös rörelse mot målet, förmögenhe­ten. Det är ett genomgåend­e fotarbete, danssteg, salsa, charleston, vadsomhels­t. Fotarbetet kan fördröja eller understryk­a effekterna av dialogen, det kan beskriva den kollektiva cynismen hos det penningkåt­a patrasket, känslan i tiden.

PERSONERNA­S liksom viljelösa överrörlig­het bidrar också till att man inte odelat kan avsky dem. De är i mycket tidens marionette­r, men det finns också grader i egennyttan. Ofta hos Jotuni är det (en del av) männen som får stå för det humanistis­ka och (lite mer) osjälviska. Så också här.

Jotuni vet också var skon klämmer. Den som inte har egna pengar, en egen ekonomi att bestämma över, kan inte göra några bra val.

Det är kvinnornas lott i pjäsen. Meningen är att ingen ska låtsas om det, man kan ju tala blitt om kärlek i stället. Eedit struntar i sånt, säger det hon tänker och det låter inte vackert.

MEN LILLASYSTE­R Lahja – den som är bekant med pjäsen minns hennes omutliga logik! Hon tänker att pengar inte är den ultimata resursen, i stället borde man använda allt det en människa har. Som förnuftet, mest det. Saara Jokiaho är en suverän Lahja, vass som en rakkniv, klädd helt i vit, byxor, skjorta, slips.

Konsekvent friar hon till den socialt hämmade kontoriste­n, hon har träffat honom en gång, bestämt att han blir bra att ha. Scenen brukar göras som en rolig liten biflod, nu är det en höjdpunkt. Och när man kommer till slutreplik­erna, där det förutspås att kommande generation­er ska leda mänsklighe­ten ut ur dess destruktiv­a penningdyr­kan, då tror man henne gärna.

 ?? FOTO: MOE MUSTAFA ?? PENGAR SKA VARA I RÖRELSE. Och då är människor det också. Mikko Roihas uppsättnin­g av Maria Jotunis ”Den gyllene kalven” är ganska hårt skruvad, mörk och rolig. Ella Mustajärvi har rollen som Eedit, en kvinna som tycker att hon fått för lite och är värd så mycket mer.
FOTO: MOE MUSTAFA PENGAR SKA VARA I RÖRELSE. Och då är människor det också. Mikko Roihas uppsättnin­g av Maria Jotunis ”Den gyllene kalven” är ganska hårt skruvad, mörk och rolig. Ella Mustajärvi har rollen som Eedit, en kvinna som tycker att hon fått för lite och är värd så mycket mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland