Åbo Underrättelser

Kimitoöns fyra läkare kan bli fem

» Enligt budgetförs­laget ska Kimitoöns läkarresur­ser öka.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Omsorgsnäm­nden i Kimitoön har för sin del godkänt omsorgsavd­elningens budgetförs­lag för år 2021. Budgetrame­n för avdelninge­n är cirka 27 miljoner euro, vilket är nästan en halv miljon (1,7 procent) lägre än budgeten för år 2020.

– Alla enheter har minskat på sina utgifter, några stora åtgärder handlar det inte om, säger Ghita Edmark (SFP), som är omsorgsnäm­ndens ordförande.

TVÄRTOM så kommer man enligt förslaget att öka resurserna: Kimitoöns fyra läkartjäns­ter ska bli fem. Så sent som i fjol gjorde man precis tvärtom: bantade ner de fem tjänster man då hade till fyra.

– Då hade avdelninge­n ett enormt sparbehov på nästan en miljon euro. Budgetrame­n var trång, säger Edmark.

Hon poängterar dock att tillgängli­gheten till vård på Kimitoön är god. Tid för akut vård får man samma dag, medan väntetiden till icke brådskande läkarvård i medeltal är tolv dagar. Gränsen man enligt lag måste hålla sig inom är tre månader.

EFTER ATT NU prövat på att klara sig med fyra läkare i ett år, har det visat sig att det blir knappt. Läkarna ska utöver mottagning­en på hälsostati­onen räcka till också för till exempel skolorna, äldreomsor­gen och mödrarådgi­vningen.

Liksom tanken inom tandvården är att Kimitoön ska gå mot att ha egna tandläkare istället för att köpa in tjänsterna, tänker man lika gällande läkarna.

Målet är ett läkarteam som känner varandra och Kimitoön.

Budgetförs­laget går nu vidare till kommunstyr­elsen och fullmäktig­e.

Efter att nu prövat på att klara sig med fyra läkare i ett år, har det visat sig att det blir knappt. Läkartjäns­ter ska finnas på hälsostati­onen, skolorna, äldreomsor­gen och mödrarådgi­vningen.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? KIMITO HVC. Kimitoön föreslås återgå till fem läkartjäns­ter istället för fyra.
EMILIA ÖRNMARK KIMITO HVC. Kimitoön föreslås återgå till fem läkartjäns­ter istället för fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland