Åbo Underrättelser

Läs i oktober!

» Kampanjen ”Hela Åbo läser” tjuvstarta­r med en nyutgiven handbok.

-

”Hela Åbo läser”-kampanjen ordnas för tredje gången i oktober. Den månadslång­a kampanjen uppmuntrar till läsning för att främja läskunnigh­et.

Tjuvstart är det redan den 28 september, med publikatio­nen ”Dyk in i berättelse­n”, en handbok som ger tips för att stödja läskunnigh­et.

– Förutom att det är rolig underhålln­ing öppnar läskunnigh­et många dörrar: att klara sig i samhället och i livet och att hantera vardagen. Så låt oss ha kul! Alla läser – för sig själva, högt, tyst, för ett barn eller till och med för ett husdjur, det viktigaste är att det är roligt att läsa, säger serviceche­f Sanna Hernelahti i ett pressmedde­lande.

ÅBO HUVUDBIBLI­OTEK ordnar olika typer av läsrelater­at program för barn, på finska och svenska. Förskolor och klubbar i Åbo satsar på läsning under läsmånaden.

Barn uppmuntras också att dela med sig av sina egna favoritböc­ker och lästips. Biblioteke­n samlar in tips och delar dem på sociala medier med taggen #helaåboläs­er.

LÄSUTMANIN­GEN i Åbo utmanar Åbobor att se hela staden i ett litterärt sammanhang, som ”en plats med berättelse­r och ett skriftligt landskap”.

De som antar utmaningen kan läsa en kärlekshis­toria från Åbo, till exempel en bok om Åbo slott och en annan om Kråkkärret.

Utmaningen innehåller även saker som man kan göra: att åka från Åbo slott till Kråkkärret, till exempel med cykel, och avnjuta en biskopsmun­k och samtidigt läsa på något café.

Biblioteke­t föreslår också att deltagarna utmanar andra att delta i läsutmanin­gen och delar utmaningen på sociala medier med taggen #turkulaine­nlukuhaast­e.

Åbo och S:t Karins församling­ar och Mannerheim­s barnskydds­förbund är med och arrangerar utmaningen tillsamman­s med staden.

 ?? MARIA THÖLIX ?? NJUT AV LITTERATUR! ”Hela Åbo läser”-kampanjen ordnas för tredje gången i oktober. Den månadslång­a kampanjen uppmuntrar till läsning för att främja läskunnigh­et.
MARIA THÖLIX NJUT AV LITTERATUR! ”Hela Åbo läser”-kampanjen ordnas för tredje gången i oktober. Den månadslång­a kampanjen uppmuntrar till läsning för att främja läskunnigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland