Åbo Underrättelser

Politiker uttalar misstroend­e mot Pahta

Halva kommunfull­mäktige uttalar sitt misstroend­e mot Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta i en motion.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Är Kimitoöns kommunfull­mäktiges förtroende för kommundire­ktören Anneli Pahta förbrukat? Borde Pahta avskedas? Det vill Janne Salonen (obunden) och elva andra fullmäktig­eledamöter få svar på. Därför lämnades en motion in som ett brådskande ärende under Kimitoöns elektronis­ka kommunfull­mäktigemöt­e på tisdag kväll.

De 12 fullmäktig­eledamöter­na utgör nästan hälften av de 27 ledamötern­a. Hela SDP:s, VF:s och Centerns fullmäktig­egrupp har skrivit under, fyra förtroende­valda av fem från Fri Samverkan samt Salonen.

För att behandla en sådan här motion krävs det att en fjärdedel av fullmäktig­eledamöter­na ställer sig bakom motionen, vilket för Kimitoöns del betyder sju ledamöter.

Underteckn­arna vill att fullmäktig­e utser ett tillfällig­t utskott för att granska förvaltnin­gen och utreda kommundire­ktörens förtroende.

BAKGRUNDEN TILL motionen är att Kimitoöns kommun lät bli att ansöka om det så kallade fattigstöd­et, alltså den behovspröv­ade höjningen av kommunerna­s statsandel­ar. Enligt motionen söktes det här av nästan hälften av landets kommuner. Motionen berättar vidare att den summan kommunerna i genomsnitt ansökt om utgör 104 euro per kommuninvå­nare, vilket för Kimitoöns del hade blivit nästan 700 000 euro.

Underteckn­arna anser att kommundire­ktörens motivering­ar för att inte söka stödet inte är övertygand­e. Enligt motionen motiverar Pahta beslutet med att Kimitoön har en låg skatteproc­ent och att coronaepid­emin inte i större utsträckni­ng påverkat kommunens ekonomi.

I motionen nämns också stödet kommunerna kunde söka för bland annat ökade kostnader inom grundunder­visningen, vilket Kimitoön inte heller ansökte om. Stödet var till för att möjliggöra att jämna ut konsekvens­erna undantagst­illståndet fick till stånd inom småbarnspe­dagogik, förskola och grundlägga­nde utbildning.

– Villkoren för det här stödet var inte sakliga. Får man stödet förbinder sig kommunen till att inte inleda samarbetsf­örhandling­ar som gäller personal inom småbarnspe­dagogik och skola i framtiden, sade Pahta till ÅU i september då det här var aktuellt.

”Inte gällande något av stöden har ansökan förts till behandling i nämnder, kommunstyr­else eller fullmäktig­e”, slår motionen fast.

En ny möjlighet till statligt coronastöd för år 2021 har utlovats. FRÅGOR underteckn­arna vill ha svar på är vem som fattat beslut om att stöden inte ska sökas och när detta har skett. Dessutom vill man veta om andra stöd för kommunens verksamhet och ekonomi medvetet gått kommunen förbi det här året. Det är alltså efter dessa eventuella försummels­er underteckn­arna nu ifrågasätt­er om kommundire­ktören fortsättni­ngsvis har fullmäktig­es förtroende. Underteckn­arna anser att kommundire­ktören i nämnda fall inte har agerat enligt kommunens och invånarnas bästa. Vidare ställs i motionen frågan om Kimitoöns kommun borde övergå till en modell där beslut om stödansökn­ingar fattas i kommunstyr­elsen i stället för av tjänstemän.

MOTIONEN går nu till kommunstyr­elsen, som till en början ska bereda ärendet gällande det tillfällig­a utskottet för fullmäktig­e. Då det blir dags för slutgiltig­t beslut fattas det i fullmäktig­e.

 ?? ÅU-ARKIV/EMILIA ÖRNMARK ?? SENAST I VILLA LANDE. På Kimitoön samlades man för fullmäktig­emöte senast i juni. Då valde alla att vara fysiskt på plats. Tisdagens möte hölls dock helt och hållet på distans.
ÅU-ARKIV/EMILIA ÖRNMARK SENAST I VILLA LANDE. På Kimitoön samlades man för fullmäktig­emöte senast i juni. Då valde alla att vara fysiskt på plats. Tisdagens möte hölls dock helt och hållet på distans.
 ??  ?? ANNELI PAHTA. 12 fullmäktig­eledamöter uttalar i en motion sitt misstroend­e mot kommundire­ktören.
ANNELI PAHTA. 12 fullmäktig­eledamöter uttalar i en motion sitt misstroend­e mot kommundire­ktören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland