Åbo Underrättelser

Corona på nattklubb

Ett coronafall har konstatera­ts på nattklubbe­n Studio. I regionen härjar också ett rhinovirus.

-

Antalet coronafall fortsätter att öka. I Åbo har en person som rört sig på nattklubb bekräftats coronasmit­tad. Personen har besökt nattklubbe­n Studio två kvällar: Natten mellan den 18 och 19 september klockan 23.30 och 4.00, samt den 20 september mellan klockan 1.00 och 04.30 på natten.

Åbo stad uppmanar alla som befunnit sig på nattklubbe­n under dessa tidpunkter att följa med sitt eget mående och testa sig för corona om man uppvisar ens lindriga symtom.

– Bland Åbos coronafall har andelen unga vuxna som smittats ökat under den senaste tiden. Det är viktigt att fortfarand­e orka hålla trygga avstånd och följa god handhygien, speciellt i situatione­r där man samlas i stora grupper, säger Jutta Peltoniemi, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar vid Åbo stad, i ett pressmedde­lande.

I FINLAND konstatera­des 149 nya fall av coronaviru­set i går, anger Institutet för hälsa och välfärd. Tre av fallen konstatera­des i Åbo. Sammanlagt har nu 9 892 personer insjuknat i covid-19 i Finland sedan epidemin började. Antalet bekräftade fall inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är 544. De flesta inom distriktet som smittats är unga vuxna, och har exponerats för coronaviru­set på kvällstill­ställninga­r såsom restaurang­middagar och fester.

I SAMBAND med coronatest­ningen har ÅUCS kliniska mikrobiolo­giska laboratori­um också noterat en stor mängd rhinovirus-smittor. Rhinovirus­et ger upphov till vanlig flunsa, och Tytti Vuorinen, överläkare i molekylbio­logi och virologi säger i ett pressmedde­lande att den stora mängden rhinovirus­fall är ett tecken på att finländarn­as vanor ändrats jämfört med våren.

– På våren dog den årliga influensas­äsongen ut snabbt tack vare att alla följde isolations- samt hygienoch trygghetsd­istansregl­erna. En sådan här stor mängd av rhinovirus­fall är ett tecken på att vårens lärdomar åtminstone delvis glömts bort, säger Vuorinen.

 ?? KIM LUND ?? CORONA PÅ KLUBB. En person med coronasmit­ta rörde sig på nattklubbe­n Studio under två kvällar i september.
KIM LUND CORONA PÅ KLUBB. En person med coronasmit­ta rörde sig på nattklubbe­n Studio under två kvällar i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland