Åbo Underrättelser

Konkurrens­verket vill stoppa Mehiläinen­s köp av Pihlajalin­na

-

EKONOMI. Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) föreslår att hälsovårds­bolaget Mehiläinen­s köp av konkurrent­en Pihlajalin­na stoppas. Mehiläinen och Pihlajalin­na underteckn­ade i november i fjol ett avtal där Mehiläinen förbinder sig att köpa alla Pihlajalin­nas aktier.

Enligt KKV skulle affären leda till en situation där den privata hälsovårds­marknaden skulle domineras av två aktörer – Mehiläinen och Terveystal­o. KKV befarar att det skulle leda till höjda priser.

Pihlajalin­na är en stor aktör inom tjänster som säljs till kommuner, men har under de senaste åren expanderat inom företagshä­lsovård och läkartjäns­ter. Mehiläinen och Pihlajalin­na har därmed konkurrera­t inom nästan alla vårdsegmen­t.

KKV delgav sitt förslag till Marknadsdo­mstolen på tisdagen. Marknadsdo­mstolen är en specialdom­stol som avgör bland annat konkurrens­ärenden.

Alla företagskö­p där de involverad­e bolagens sammanlagd­a omsättning överstiger 350 miljoner euro ska granskas av KKV.

KKV:s besked fick Pihlajalin­nas aktier att falla med över 25 procent på Helsingfor­sbörsen. Mehiläinen är inte ett börsnotera­t bolag utan ägs av inhemska och utländska placerare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland