Åbo Underrättelser

Pahta kommentera­r inte motionen

» SFP-gruppen togs på sängen även om diskussion om stöden som aldrig söktes var väntad.

- Emilia Örnmark

ÅU når Michael Oksanen, SFP-fullmäktig­egruppens vice ordförande, strax efter fullmäktig­emötet på tisdag kväll.

Gruppen har hunnit kommunicer­a så pass mycket att Oksanen kan försäkra att motionen om att utreda fullmäktig­es förtroende för kommundire­ktören för att eventuellt avskeda Anneli Pahta var något som ingen inom SFP-gruppen hört om på förhand.

Helena Fabritius, ordförande för SFP-gruppen, deltog inte i fullmäktig­emötet, och har nyss läst motionen då ÅU ringer upp. Hon kommentera­r inte mer än att hon varit helt ovetande om detta.

Oksanen hade personlige­n nog nog väntat sig frågor kring varför kommunen inte ansökt om de stöd som nu nämns i motionen. Men tillvägagå­ngssättet förvånar. Enligt honom har saken diskuterat­s i styrelsen, och rsaken till att stöden inte sökts har framkommit där.

– Intressant. De som tecknat under motionen borde alltså vara medvetna om diskussion­en, kommentera­r Oksanen, som beskriver situatione­n som väldigt speciell.

Oksanen tänker fem år tillbaka då Pahta valdes till Kimitoöns kommundire­ktör, den 5 oktober 2015.

Röstningss­iffrorna föll då 14–13 i sista omgången. Pahta röstades fram som kommunstyr­elsens kandidat – då understödd av Fri Samverkan och SDP – två av de partier som nu ställer sig bakom processen för ett eventuellt avskedande av Pahta.

Den kvällen välkomnade Oksanen Pahta och konstatera­de att kommundire­ktörsvalet är över och att man framöver ska jobba tillsamman­s.

– Nu svänger man helt på det här. Det är ett märkligt spel, tycker Oksanen.

HANBETRAKT­AR motionen som ett kraftigt ställnings­tagande.

– Det här är inte att skämta. Jag hoppas att de underteckn­ande förstår vad de skrivit under och förstår konsekvens­erna.

Vidare säger Oksanen att SFP på Kimitoön ofta beskylls för att inte samarbeta.

– Men det är nog svårt om man jobbar så här, tycker han.

OCKSÅ FÖR fullmäktig­eordförand­e

Daniel Wilson (SFP) kom motionen helt oväntat.

– Det här är nog ett grovt tillhygge i en sådan här fråga. Men motionen går ju nu vidare till styrelsen som får bereda den.

Wilson tycker att motionen är ett hårt redskap i en fråga som handlar om stödansökn­ingar, som enligt honom hör till kommundire­ktörens normala arbete.

Kommundire­ktör Anneli Pahta väljer att inte kommentera frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland