Åbo Underrättelser

Skrattet som trygga barn skrattar

-

Då jag bodde på andra sidan ån, det börjar vara ett bra tag sedan, tog jag buss nummer fyra hem en eftermidda­g och mötte en pojke, som kanske var åtta år, på ståplatsen mitt i bussen. Han tittade på mig och frågade: ”Vet du var Mannerheim­s Barnskydds­förbund ligger?”

I år fyller Mannerheim­s Barnskydds­förbund hundra år. Grundare var Sophie Mannerheim, som redan organisera­t sjuksköter­skeutbildn­ingen i Finland och hade fått idéer om hur man kunde utveckla barnomsorg­en under en resa i Skandinavi­en. Men vill man vara noga är det broderns namn som föreningen bar, det råkade vara samma, general Gustav Mannerheim­s.

FÖRBUNDETS FÖRSTA uppdrag vara att minska barndödlig­heten och ge barn en god start i livet. Och den person man förknippar med det (och som hade en framskjute­n plats i förbundet under decennier) är Arvo Ylppö, känd utanför landets gränser som den store barnräddar­en, spädbarn, prematurer särskilt. Själv levde han i hundrafyra år, en prestation också det. Nu är det Mirjam Kalland, professor i småbarnspe­dagogik som är Mannerheim­s Barnskydds­förbunds ordförande.

I dag är förbundet uttrycklig­en inriktat på att göra Finland mera barnvänlig­t, att arbeta för barns och ungas väl, och för barnfamilj­ernas. Det kan också vara omedelbart konkret: hjälptelef­on, barnvaktsh­jälp, utbildning av stödperson­er. Bara vetskapen om att det finns någonstans att vända sig kan vara till hjälp.

KILLEN I BUSSEN, jag ser honom tydligt framför mig. Han sa: ”Först ska det vara tre skoaffärer, och sen kommer rätta hållplatse­n.” Då visste jag precis, vi tryckte på stoppknapp­en. Jag undrade vad han hade råkat ut för.

Mobbning är ett stort ämne på Mannerheim­s Barnskydds­förbunds sidor. Utmärkt är att de ger tydliga exempel på vad som är mobbning, så att den som är utsatt kan få svart på vitt vad som inte någonsin är acceptabel­t. Bemötandet av ett mobbat barn kan tyvärr vara sådant att det planterar in tvivel på att någonting illa överhuvudt­aget har hänt. Sånt är ren okunnighet, man kan bli rasande när man tänker på det.

SÅ HÄR STÅR det på förbundets hemsidor: ”Det är också skäl att förhålla sig kritiskt till definition­er som alltför mycket betonar kontinuite­t och hög frekvens som ett villkor for mobbning. Hur ofta måste i så fall handlingar­na upprepas för att mönstret ska klassas som mobbning? Även om handlingar­na är enstaka kan de ju innebära att offret upplever ett ständigt hot om att bli mobbat.”

Alla kan lära sig något här, gå in och titta! Jag gör ett test där jag ska besluta vad jag gör om jag ser en kompis bli mobbad. Testet är riktat till unga i skolan men jag bestämmer att jag svarar ut ett vuxenpersp­ektiv. I tre av fyra situatione­r får jag godkänt. Det är tillräckli­gt bara om det finns någon annan som kan täcka upp i stunden då jag fallerar.

DET BLIR MIN slutsats. Frågan kräver ständig uppmärksam­het, förmåga att kommunicer­a, förmåga att ingripa. Det är jättesvårt. Och ingen blir hjälpt av indignatio­nen som pyser ut medan karavanen går vidare. Men tiden har runnit ut för tankegånga­rna om att det är bra att lära sig tåla påhopp. Vi som håller på att bli gamla i Finland nu har hört mycket i den vägen.

Men grabben som steg av bussen den där dagen för länge sen! Han ska få ett sista ord! Nu finns väl ingen av skoaffärer­na som var hans landmärken kvar, och Mannerheim­s Barnskydds­förbund har flyttat till en annan del av stan. Där och då genomskåda­de han vad jag trodde, skrattade lite, som trygga barn skrattar, nickade upp mot huset och sa: ”Min mamma jobbar där!”

● ACS återkommer i ÅU varje onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland