Åbo Underrättelser

Slamtransp­orterna tar ett steg mot det kommunala

» Nagus, Korpos och Houtskärs transporte­r ska nu konkurrens­utsättas kommunalt. Målet är att de kommunalt uppköpta transporte­rna inleds våren 2021.

-

Nu konkurrens­utsätter Sydvästra Finlands avfallsser­vice LSJH slamtransp­orter från bostadsfas­tigheters och fritidsbos­täders slamavskil­jare och slutna tankar på huvudöarna i Nagu, Korpo och Houtskär. LSJH beslutade år 2018 att man stegvis ska övergå till kommunalt ordnad slamtransp­ort. Konkurrens­utsättning­en skräddarsy­s utifrån en enkät som skickats till invånarna och en marknadsdi­alog som förs med transportf­öretagen i området.

– En diskussion­sträff om slamtransp­orterna i Nagu, Korpo och Houtskär hålls tisdagen den 29 september i Åbo. Till marknadsdi­alogen har inbjudits alla de företag i Egentliga Finland som meddelat att slamtransp­ort tillhör deras bransch, säger invånarser­vicechef Cati Huhta i ett pressmedde­lande.

UNDER MÖTET GÅR LSJH tillsamman­s med företagarn­a igenom bland annat entreprena­davtalen och resultatet av slamenkäte­n som skickades till invånarna. Målsättnin­gen är att inleda de kommunalt konkurrens­utsatta slamtransp­orterna i Pargas skärgård våren 2021. Den centralise­rade konkurrens­utsättning­en gäller de fasta bostäderna­s och fritidsbos­tädernas slamavskil­jare och slutna tankar som kan nås med tömningsbi­l. Konkurrens­utsättning­en gäller inte fastighete­r på holmar och inte heller fastighete­r som är anslutna till kommunens avloppsnät­verk.

TILL INVÅNARNA på huvudöarna i Nagu, Korpo och Houtskär skickades nästan 3 000 enkäter om slambehåll­are. Trots en god svarsproce­nt behövs fortfarand­e svar från över 700 fastighete­r, uppger LSJH. Enkäten kan besvaras på LSJH:s nätsidor, eller på en blankett som tidigare skickats hem till skärgårdsb­orna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland