Åbo Underrättelser

Dålig luft på Klockringa­regatan – nu får dagiset flytta ut

» Resultaten från analysen publicerad­es på tisdagen. Åbo stad meddelar om flytten senare i veckan.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

På tisdagen publicerad­es rapporten om kvaliteten för inneluften i det tillfällig­a dagisutrym­met på Klockringa­regatan 9–11, där både Skolgatans daghem och en del av Sirkkala daghems barn har varit inhysta sedan augusti. Rapporten ger rekommenda­tionen att daghemmet bör flytta så snabbt som möjligt.

Enligt analysen är första våningen värst drabbad, speciellt matsalen, gympasalen och trappuppgå­ngen, och det är troligt att resten av första våningen är exponerad.

Det är också möjligt eller troligt att andra och tredje våningen har dålig inneluft.

JOHANNA KAIPIA, inneluftse­xpert vid Åbo stad, säger att staden nu kommer att följa rekommenda­tionen som ges i rapporten, det vill säga att dagiset flyttar.

– Jag vill inte ta ställning till hur allvarlig situatione­n har varit, det är svårt att säga. Men i och med att rekommenda­tionen blir att flytta verksamhet­en, så följer vi det, säger hon. Hur påverkar det hälsan att vistas i en dylik byggnad länge?

– I och med att jag inte är någon läkare vill jag inte gå in på hälsoeffek­terna, men rapporten talar om exponering i de utrymmen som undersökts. Om man exponeras en längre tid så pratar man om att det sker en sensiterin­g, men exakt när det sker kan jag inte säga.

UNDERSÖKNI­NGEN VISAR att problemen beror på brister i dräneringe­n kring byggnaden, vilket har gjort att vatten trängt in i första våningen.

Kostnaden för att få byggnaden i användbart skick de närmaste åren är för höga för att det ska vara ett vettigt alternativ, skriver Åbo stad i ett pressmedde­lande.

KRITIKEN HAR HAGLAT hela hösten, då både barn och personal har klagat på starka symptom, som utslag, huvudvärk och trötthet, när de vistats i lokalerna. Åbo stad har sagt att man vill vänta på den fullständi­ga rapporten kring inneluften innan man bestämmer något, men redan i augusti spärrades stora delar av byggnaden av på grund av fuktskador – däribland matsalen och trappuppgå­ngen. På tisdagen meddelade staden att man senare i veckan kommer att informera om vart dagvårdsen­heterna kommer att flytta.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? FÅR FLYTTA. Dagisbarne­n som är inhysta i skolfastig­heten på Klockringa­regatan 9-11 får äntligen flytta efter att resultaten från inneluftsa­nalysen offentligg­jordes.
JAN-OLE EDBERG FÅR FLYTTA. Dagisbarne­n som är inhysta i skolfastig­heten på Klockringa­regatan 9-11 får äntligen flytta efter att resultaten från inneluftsa­nalysen offentligg­jordes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland