Åbo Underrättelser

Helka Kalliomäki

- Jeanette Östman SPT

» Helka Kalliomäki, biträdande professor i innovation­spolitik, anser att de aviserade storsatsni­ngarna från Neste, Fortum, Metsä Group och Nokia för in framtidstr­o i samhällsde­batten.

I måndags kom nyheten att stödja och möjliggöra utveckNest­e, Fortum, Metsä Group ling men har inte medel att och Nokia kommer att satensam bära hela ansvaret sa stort på tre projekt inom för framtidens innovation­er. forskning, utveckling och Den privata sektorn spelar innovation i Finland. en nyckelroll. Hotbilden att

Satsningar­na är resultatet Finland blir efter i fråga om av en tävling lanserad av Buforsknin­gs- och innovation­ssiness Finland, som uppger investerin­gar fanns redan att det handlar om investeinn­an coronapand­emin. Nu ringar på hundratals miljoom någonsin behövs modiga ner euro och hundratals nya aktörer både inom den priarbetst­illfällen. vata och offentliga sektorn. Helka Kalliomäki, biträdande professor i innovation­spolitik vid universite­tet i Vasa sedan augusti, beskriver signalen som viktig.

– Tidpunkten är utmärkt i den meningen att satsningar­na för in framtidstr­o i den rådande debatten. De påminner oss om att vi genom våra val kan påverka utveckling­en, säger Kalliomäki.

–Storföreta­gen är lokomotive­n som visar vägen. Att de satsar på innovation­er kan innebära en vändpunkt för Finland och bli startskott­et för en bredare innovation­strend.

INVESTERIN­GARNA offentligg­jordes i samband med att Business Finland publicerad­e sin nya strategi där förnyelse och tillväxt står i centrum. Nya finländska framgångsb­erättelser ska skapas.

Målet är att de ovannämnda företagen ska lösa betydande framtida utmaningar genom nya investerin­gar samt samarbete med små och medelstora företag och forsknings­instanser.

Den vägen väntas projekten leda till ytterligar­e investerin­gar på flera miljarder euro i Finland. Därtill kommer de att ha en betydande inverkan på landets konkurrens­kraft, kunskapsni­vå och andra satsningar inom branschen.

Business Finland har lovat finansiera de vinnande projekten med totalt 60 miljoner euro när de överenskom­na målen uppnåtts.

Kalliomäki applåderar upplägget.

– Finansieri­ngen är specifikt avsedd för att stödja och öka samarbetet kring forskning, utveckling och innovation­er mellan företag och forsknings­organisati­oner, och att mata ekosysteme­tför att uppnå tillväxt.

Kalliomäki anser att det under rådande förhålland­en vore viktigt att visa också företagen uppskattni­ng.

–Den offentliga sektorn kan

KALLIOMÄKI LYFTER EU:s stimulansp­aket som ett annat viktigt instrument för att främja fler innovation­er, framför allt med fokus på att förnya samhället på ett hållbart sätt.

Hon ser städerna som centrala aktörer inom innovation­spolitiken, en innovation­spolitik som hon i sig betecknar som splittrad och kortsiktig.

– Utmaningen i det nuvarande coronasitu­ationen är att vi förutom att upprätthål­la befintlig verksamhet borde skapa nytt och styra om resurserna på ett nytt sätt.

Enligt Kalliomäki förverklig­as dagens innovation­spolitik genom utveckling av ekosystem där städerna spelar en stor roll.

–I den nuvarande partnerska­pspolitike­n söker vi gemensamma mål och synergier men målen, ledarskape­t och ansvarsför­delningen är fortfarand­e oklara.

INNAN KALLIOMÄKI kom till Vasa deltog hon i utveckling­en av Åbo stads stadsforsk­ningsprogr­am. Programmet bedriver inte bara akademisk forskning om stadsutvec­kling utan producerar också verktyg för stadens beslutsfat­tare samt främjar samarbetet mellan universite­t och stad.

– En anledning till att jag sökte mig i Vasa var den positiva attityden vid universite­tet och den aktiva dialogen med det omgivande samhället, säger Kalliomäki som hann jobba en del med regionalve­tenskap vid Vasa universite­t innan hon blev biträdande professor.

–Vasa kunde inspireras av Åbo vetenskaps­park som upphöjts till ett av Åbo stads viktigaste utveckling­sprojekt. Vetenskaps­parken omfattar flera högskolor, hundratals företag och Åbo universite­tscentrals­jukhus. Man har lärt sig samarbeta och sätta upp

Bor: Åbo och Vasa. Född i Uleåborg, är 37 år gammal.

Familj: make och fyra barn

Fritid: läsning, utomhusakt­iviteter och gym

Utbildning: filosofie doktor i geografi vid Åbo universite­t

Karriär: jobbat inom regionalve­tenskap vid Vasa universite­t, dessförinn­an som forskare och senior forskare vid Åbo universite­t

Aktuellt: biträdande professor i innovation­spolitik vid Vasa universite­t sedan augusti

gemensamma mål.

Kalliomäki ser potential för någonting motsvarand­e i Vasa, och anser att universite­tet och staden kunde dra större nytta av varandra.

– Utveckling­sprojektet kring Vasa universite­ts campus kunde upphöjas till ett strategisk­t flaggskepp­sprojekt inom stadsutvec­klingen, och ses som ett redskap för

att förverklig­a en bred innovation­spolitik och sammanföra olika aktörer. En stad som profilerar sig som en föregångar­e tjänar ofta själv på det, samtidigt som det ger synlighet vilket ökar stadens konkurrens­kraft.

 ?? RIIKKA KALMI/VASA UNIVERSITE­T ?? VASA KAN INSPIRERAS AV ÅBO. Helka Kalliomäki, nytillträd­d biträdande professor i innovation­spolitik vid Vasa universite­t, ser potential för någonting motsvarand­e som Åbo vetenskaps­park i Vasa.
RIIKKA KALMI/VASA UNIVERSITE­T VASA KAN INSPIRERAS AV ÅBO. Helka Kalliomäki, nytillträd­d biträdande professor i innovation­spolitik vid Vasa universite­t, ser potential för någonting motsvarand­e som Åbo vetenskaps­park i Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland