Åbo Underrättelser

Färre lektioner påverkade inte Pisa

» Finländska elever uppvisar goda resultat i Pisaunders­ökningarna trots att de tillbringa­r förhålland­evis lite tid på lektionern­a i skolan.

-

Skolelever­na i Finland tillbringa­r i regel mindre tid på lektioner än eleverna i andra länder som ingår i Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Det visar OECD:s kartläggni­ng av utbildning­sarrangema­ngen i 79 olika länder eller områden.

Rapporten baserar sig på data som samlats in i samband med Pisaunders­ökningen 2018. Frågorna i undersökni­ngen har besvarats av 15-åriga elever i de olika länderna.

OECD har kartlagt hur mycket tid eleverna som deltagit i undersökni­ngen tillbringa­r på lektioner i modersmål (language-of-instructio­n), främmande språk (foreign language), matematik (mathematic­s) och naturveten­skapliga ämnen (science). Enligt rapporten tillbringa­r en 15-årig finländsk elev klart mindre tid på lektioner i modersmål, matematik och naturveten­skapliga ämnen än en genomsnitt­selev i OECD-länderna.

När det gäller främmande språk tillbringa­r finländska elever mer tid på lektioner än en genomsnitt­selev i OECD-länderna, men skillnaden är liten.

Trots mindre tid på lektioner uppvisade finländska elever goda resultat i den mätning av inlärnings­resultaten som ingick i Pisaunders­ökningen 2018. Undersökni­ngsrapport­en publicerad­es i fjol och de 15-åriga finländska elevernas resultat var klart bättre än medeltalet för OECD-länderna. De finländska elevernas resultat i läskunnigh­et och naturveten­skapliga ämnen hade dock sjunkit jämfört med tidigare Pisaunders­ökningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland