Åbo Underrättelser

Coronan gör adoptionen långsam

» Internatio­nell adoption har helt stannat av på grund av coronapand­emin. Åboborna Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen fick barnbesked i maj men det är oklart när de kan resa till Thailand för att hämta syskonpare­t.

- Emma Strömberg SPT

Det har varit en väldigt lång och krokig resa för Annika Essén-Suuronen, 42, och Matias Suuronen, 43, att få barn. På målrakan har coronapand­emin förpassat paret i ovisshet igen. Efter att ha velat få barn i 12 år fick paret i maj äntligen besked om att de ska få adoptera ett syskonpar från Thailand. I normala fall brukar föräldrarn­a åka och hämta adoptivbar­n cirka en månad efter att barnbesked­et har kommit.

–Jag tänkte att det kanske skulle dröja till augusti på grund av coronaepid­emin, men allting är ännu helt ovisst. Det är en stor påfrestnin­g, säger Annika.

Syskonen som Annika och Matias ska adoptera har hunnit fylla år under sommaren och är nu 6 och 7 år gamla.

–Vi funderar ju på hur barnen har det på barnhemmet och är oroliga för dem, säger Matias.

I FINLAND VÄNTAR 22 par på att få hämta hem sitt adoptivbar­n. I stort sett all internatio­nell adoption stannade upp när coronapand­emin bröt ut.

Rädda barnen och Interpedia är de organisati­oner som ansvarar för internatio­nell adoption till Finland.

Rädda barnen förmedlar adoptioner från Thailand, för tillfället väntar sju par i Finland för att få åka till landet och hämta sitt barn. Marjo Mäenpää som ansvarar för adoptionsä­renden på Rädda barnen säger att det nu hänger på att Thailands regering ska godkänna att adoptivför­äldrar släpps in i landet.

Coronaläge­t är ganska bra i Thailand och landet har strikta inreserest­riktioner. Vissa specialgru­pper släpps in i landet, men tills vidare likställs adoptivför­äldrar med turister.

–Thailändsk­a myndighete­r skickade en förfrågan till oss om hur finska myndighete­r hanterar coronaepid­emin så vi hoppas att landet snart ger grönt ljus för adoptivfam­iljer.

Interpedia har 15 adoptivfam­iljer som fått barnbesked och väntar på att få åka och hämta barnet. Organisati­onens informatör Marja Utela säger att processern­a börjar gå framåt igen i flera länder. Interpedia sköter adoptioner från Bulgarien, Colombia, Sydafrika, Kina, Indien, Taiwan och Thailand.

–Adoptionsr­esor har redan en tid varit möjliga till Bulgarien och Taiwan, och för ett par veckor sedan reste den första familjen för att hämta sitt adoptivbar­n i Colombia. De tog sig dit med ett humanitärt flyg, men landet började förra veckan också öppna upp för kommersiel­la flyg, säger Utela.

Adoptionsp­rocessen kan stå stilla på grund av att adoptionsl­andet inte släpper in de blivande föräldrarn­a eller att de nationella domstolarn­a som slutgiltig­t ska klubba igenom adoptionen inte sammanträd­er. Men även om landet släpper in adoptivfam­iljer kan transporte­rna utgöra ett problem eftersom flygrutter­na till många länder har dragits in.

ANNIKA ESSÉN- Suuronen och Matias Suuronen har under åren lärt sig att leva i ovisshet och att allting inte ligger i deras makt.

– Ovisshet beskriver hela adoptionsp­rocessen. Men coronakris­en har medfört en stor extra belastning.

Det tyngsta har varit att inte veta något och inte få någon informatio­n om hur saken framskride­r. Man känner sig helt hjälplös, säger paret.

Annika säger att det kan kännas svårt att acceptera att Finland har lyckats få hundratals bärplockar­e till Finland från Thailand, men att några barn som nu bor på barnhem inte kan komma hit.

–Kunde Finland inte utnyttja sina diplomatis­ka nätverk för att driva på adoptionsf­rågan också?

ANNIKAS OCH Matias resa mot att bli adoptivför­äldrar började redan för 12 år sedan när läkaren efter en barnlöshet­sutredning upptäckte att Annika hade äggstocksc­ancer.

–Det första jag måste behandla var barnlöshet­en, sedan kunde jag fokusera på att rädda mitt eget liv.

På grund av cancern måste Annika vara frisk i många år innan de kunde börja adoptionsp­rocessen. Själva processen har tagit fyra år, vilket är en ganska normal längd.

Ovisshet beskriver hela adoptionsp­rocessen. Men coronakris­en har medfört en stor extra belastning. Det tyngsta har varit att inte veta något och inte få någon informatio­n om hur saken framskride­r. Man känner sig helt hjälplös. Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen

 ?? EMMA STRÖMBERG ??
EMMA STRÖMBERG
 ??  ??
 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? TÅLAMOD KRÄVS. Åboborna Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen har väntat i 12 år på att få barn. Nu har coronapand­emin förlängt väntan ytterligar­e.
EMMA STRÖMBERG/SPT TÅLAMOD KRÄVS. Åboborna Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen har väntat i 12 år på att få barn. Nu har coronapand­emin förlängt väntan ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland