Åbo Underrättelser

Mentorer stöder adoptivfam­iljer

» Föreningen Adoptivfam­iljer ordnar mentorverk­samhet riktad till adoptivför­äldrar och adopterade som känner att de behöver kamratstöd.

- Emma Strömberg SPT

Föreningen Adoptivfam­iljer inledde ett forsknings­samarbete med Helsingfor­s universite­t för några år sedan för att kartlägga vilka stödbehov adopterade har. Då kom det fram att många önskade sig någon form av kamratstöd av personer som gått igenom liknande saker.

Den riksomfatt­ande mentorsver­ksamheten startade i början av 2019 på finska, svenska och engelska. De som vill vara mentorer går en kurs under en helg. För tillfället har föreningen Adoptivfam­iljer utbildat 50 mentorer. Inkommande helg ordnas en ny kurs och efter det har föreningen 70 frivilliga mentorer.

–Intresset har varit stort, men fler mentorer behövs hela tiden. Det är bra att vi har många mentorer så att vi kan matcha folk enligt deras erfarenhet­er och behov av kamratstöd, säger Minna Vihavainen som är projektche­f för mentorsver­ksamheten.

Bland mentorerna finns både adoptivför­äldrar och vuxna adoptivbar­n. Stödverksa­mheten riktar sig till personer som är mitt i adoptionsp­rocessen, redan är adoptivför­äldrar och adoptivbar­n i alla åldrar.

Det finns uppskattni­ngsvis ungefär 100 000 adopterade personer i Finland. Antalet adoptioner har minskat under de senaste åren, men Vihavainen lyfter fram en grupp som kan ha extra behov av kamratstöd:

–Kutymen var ganska annorlunda tidigare, speciellt inom den inhemska adoptionen. En del har först i vuxen ålder fått veta att de är adopterade och det har kommit som en chock och då kan det finnas behov att bearbeta saken med någon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland