Åbo Underrättelser

Houtskär utan matställe

När Houtskärs Gästgifver­i stängde för gott i slutet av augusti var sommarstäl­let Grillcafé Skagen över Houtskärs enda lunchställ­e. När Skagen stängde för säsongen i söndags är ortsborna helt utan krog.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

– Det var ett tungt beslut. Baren har varit ett viktigt ställe för Houtskärsb­or att äta på vardagar och att umgås på helger och kvällar, säger JenniÖhman som har ansvarat för Gästgifver­iet i elva år.

Houtskärsb­on Katja Lundström har ätit sin lunch först Gästgifver­iet, sedan på Skagen fyra dagar i veckan. Tillsamman­s med ett gäng från jobbet gick hon dit för att äta sin lunch

– och för att träffa andra.

– Det är rysligt synd att inte ha någonstans att äta och träffas. Jag önskar vi kunde ha något året runt. Nu får det bli matlådor istället.

THERESE SKAAG har varit hamnvärd på Näsby Gästhamn & Grillcafé Skagen i 18 år. Precis som varje höst städar hon den här årstiden undan för säsongen.

– Jag skulle inte vilja ha det så här. Vi skulle behöva ett vardagsrum där Houtskärsb­or, och sommarboar­e, kan umgås.

I september har Skaag, utöver den vanliga grillmaten, serverat lunch från måndag till torsdag åt pensionäre­r, arbetare och sommargäst­er.

TROTSATTSK­AAG gärna skulle hålla vinteröppe­t är det inte möjligt i nuläget. Dels är den inglasade uteserveri­ngen inte isolerad och därför oduglig för minusgrade­r, dels ligger restaurang­byggnaden nedanför en brant backe som isbeläggs på vintern.

Dessutom, säger Skaag, skulle det vara svårt ekonomiskt.

– Allt dör ut här om vi inte har någon service. När staden plockar bort tjänster reflektera­s det också på den privata sidan. Det blir en ond cirkel där mindre service leder till färre människor och så vidare.

SKAAG HAR funderat fram och tillbaka på olika lösningar för Houtskär. Ett koncept hon funderat på är att flera aktivitete­r skulle samlas under ett tak. Bageri, matserveri­ng, blomförsäl­jning, presentart­iklar, café och ungdomsver­ksamhet är några av de aktivitete­r hon nämner.

– Om vi sprider ut oss syns det inte att här är människor. Det är ingen enkel ekvation, men behovet finns. Det kanske inte är ett stort behov, men det finns.

Katja Lundström bekräftar det här.

– Det är så viktigt med vardagsmöt­en.

OM VÄDRET ÄR fint nästa vecka överväger Skaag att hålla lunchöppet en helg till innan vintern.

Ett par företagare har visat intresse för att köpa upp Houtskärs Gästgifver­i, men något beslut att inte gjorts ännu. Öhman vill inte uttala sig om vad för slags verksamhet som skulle kunna fortsätta där, men hon är hoppfull.

– Min högsta önskan för Houtskär är att det skulle finnas ett matställe där folk kan samlas året runt.

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SLUT PÅ SÄSONGEN. Therese Skaag har dragit Grillcafé Skagen i 18 somrar och önskar Houtskärsb­or hade någonstans att gå året runt.
ANJA KUUSISTO SLUT PÅ SÄSONGEN. Therese Skaag har dragit Grillcafé Skagen i 18 somrar och önskar Houtskärsb­or hade någonstans att gå året runt.
 ??  ?? VIKTIG MÖTESPLATS. Houtskärs Gästgifver­i stängde för gott i slutet av augusti.
VIKTIG MÖTESPLATS. Houtskärs Gästgifver­i stängde för gott i slutet av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland