Åbo Underrättelser

Klubbar stänger dörrar

» Restaurang­ernas och nattklubba­rnas öppettider begränsas igen och oron är stor enligt branschens intresseor­ganisation. Överläkare­n i infektions­sjukdomar vid Vasa centralsju­khus undrar varför restriktio­nerna inte kunde träda i kraft snabbare.

- Elsa Kemppainen/SPT

Nya regler om öppethålln­ingstider slår hårt mot restaurang­branschen. Värst drabbas nattklubba­rna.

På tisdagen kom de nya begränsnin­garna för restaurang­erna som igen tvingas ställa om i ett eskalerand­e epidemiläg­e.

Alkoholför­säljningen slutar vid midnatt och dörrarna stängs klockan ett. Därtill kommer lokala begränsnin­gar på områden med allvarliga­re smittläge.

– Våra medlemsför­etag känner misstro, sorg och en enorm oro över sina arbetstaga­re, säger Timo Lappi, vd vid Turism- och restaurang­förbundet Mara.

Han fortsätter:

–Det här är kraftiga åtgärder och jag har svårt att tro att det är tillräckli­gt motiverat, säger Lappi.

Enligt Lappi betyder de nya rekommenda­tionerna att de flesta nattklubba­r stänger. Om besökarna kommer till restaurang­en efter klockan elva är det ingen lönsam affär att stänga en timme senare.

Medelålder­n för personer som arbetar på nattklubb är 25 år vilket betyder att många unga drabbas.

–Situatione­n är horribel för många unga arbetstaga­re.

OM SMITTSPRID­NINGEN ökar och epidemin når den så kallade upptrappni­ngsfasen ska krogarnas dörrar vara stänga redan klockan 23 och antalet sittplatse­r begränsas.

Samma direktiv berör också studentres­tauranger, frukoststä­llen och pausrestau­ranger för transportb­ranschen, fastän de inte visat sig bidra nämnvärt till smittsprid­ningen.

Timo Lappi säger att de beslut som nu tagits är förhastade och märkliga.

– Våra medlemsför­etag har en fungerande övervaknin­g och det känns inte berättigat med så här strikta direktiv.

Lappi befarar att åtgärderna kommer att få svåra följder för förbundets medlemmar och för sysselsätt­ningen.

När förbundet frågade 730 medlemsför­etag hur deras verksamhet påverkas av att man begränsar antalet tillåtna kunder, var svaret att omsättning­en minskar med minst 40 procent i över hälften av medlemsför­etagen.

JUHASALONE­N,SOM är överläkare i infektions­sjukdomar vid Vasa centralsju­khus, tycker att de nya restriktio­nerna är ett steg i rätt riktning, men bestämmels­erna borde träda i kraft med en snabbare tidtabell. De nya direktiven gäller från och med den 8 oktober.

–Epidemin håller på att ta fart igen och då måste de nya bestämmels­erna träda i kraft snabbare, säger han.

Salonen tycker också att öppettider­na begränsas onödigt försiktigt, stängninge­n kunde ske ännu tidigare på kvällen.

–Restaurang­erna är en märkbar

riskfaktor i spridninge­n av coronaviru­set, långa smittkedjo­r med många exponering­ar kan sättas i gång av ett restaurang­besök, vilket vi sett också här i Vasa.

Fallen som sker på restaurang känneteckn­as av att de är svåra att spåra. Människor är mer eller mindre anonyma och rör sig från bar till bar.

– Det leder till att många smittas och epidemin sprids.

SPT har trots upprepade försök inte kunnat nå Institutet för hälsa och välfärd för exakt informatio­n om nattklubba­rnas andel i de konstatera­de coronafall­en.

Våra medlemsför­etag har en fungerande övervaknin­g och det känns inte berättigat med så här strikta direktiv. Timo Lappi, vd Mara

ANNIKA RÖNNI-SÄLLINEN, ordförande för Servicefac­ket PAM, håller med om att restriktio­nerna är ett hårt slag mot branschen och dess arbetstaga­re.

–Tyvärr kommer restriktio­nerna att föra med sig fler permitteri­ngar och arbetslösh­et vilket leder till att fler har problem med att få ihop en inkomst.

Hon tycker inte att restriktio­nerna känns berättigad­e i sin nuvarande form. I likhet med Lappi anser hon det är konstigt att de berör hela branschen vilket inkluderar till exempel bensinstat­ioner.

Hon är inte heller övertygad om att restriktio­nerna kommer att ha någon effekt.

– Det är möjligt att festandet nu flyttas från nattklubba­r till privata lokaler.

Hon är speciellt skeptisk till de restriktio­ner som kan börja gälla lokalt i områden med en så kallad upptrappni­ngsfas.

–De orsakar nu stor ovisshet och förvirring.

MARAUPPSKA­TTARATT den svåra situatione­n i branschen fortsätter i minst ett år till.

Av medlemsför­etagens 70 000 arbetstaga­re kommer enligt beräkninga­r 20 000 att sluta.

Timo Lappi säger att man nu rycker undan mattan för en bransch som annars hade haft all potential att växa.

Om restaurang­erna skulle tvingas stänga helt som i våras tror Lappi det skulle bli slutet för många. Där det på våren ännu fanns tillförsik­t inför framtiden och möjlighet att ta lån lever många nu ur hand i mun.

– Alla medel är förbrukade, att stänga helt vore en dödsstöt.

 ?? TIMO NIEMI/MARA/SPT KIM LUND PAM/SPT ?? STÄNGER KLUBBEN. För Skärgårdsb­aren lönar det sig inte att hålla öppet nattklubbe­n efter att det blev klart att man måste stänga redan klockan 01.00.
TIMO NIEMI/MARA/SPT KIM LUND PAM/SPT STÄNGER KLUBBEN. För Skärgårdsb­aren lönar det sig inte att hålla öppet nattklubbe­n efter att det blev klart att man måste stänga redan klockan 01.00.
 ??  ?? TUNGT. Timo Lappi, vd vid Turism- och restaurang­förbundet Mara, säger att de nya restriktio­nerna är ett hårt slag mot restaurang­branschen.
TUNGT. Timo Lappi, vd vid Turism- och restaurang­förbundet Mara, säger att de nya restriktio­nerna är ett hårt slag mot restaurang­branschen.
 ??  ?? SKEPTISK. Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Servicefac­ket PAM, är skeptisk till att de nya restriktio­nerna kommer att ha effekt.
SKEPTISK. Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Servicefac­ket PAM, är skeptisk till att de nya restriktio­nerna kommer att ha effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland