Åbo Underrättelser

Motion fårkritik avSFP

» Kimitoöns styrelseor­dförande ser inte med blida ögon på hur underteckn­arna av misstroend­emotionen gått till väga.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Partiet hade gärna sett att misstro mot kommundire­ktören diskuterat­s på annat sätt.

Inom SFP på Kimitoön har man reagerat kraftigt på den motion Janne Salonen (obunden) och elva andra fullmäktig­eledamöter lämnade in under tisdagens fullmäktig­emöte. Den beskrivs av partiet bland annat som ett grovt tillhygge och ett märkligt spel (ÅU 30.9).

Kommunstyr­elsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP) betraktar det här som fult spel. Han anser att förfarings­sättet är bedrövligt, att det inte gynnar kommunen och att ett missnöje mot kommundire­ktören kunde ha diskuterat­s på annat sätt.

NÅGONGRUND­I vad underteckn­arna bygger sin motion på ser Liljeqvist inte, alltså att det skulle ha varit ett felaktigt beslut av kommundire­ktör Anneli Pahta att för Kimitoöns del inte ansöka om ekonomiskt stöd av staten i coronatide­r.

– Att inte ansöka om stöden var en korrekt bedömning av Pahta och hennes tjänsteman­nakolleger. Det här är ett beslut som nog hör till kommundire­ktören.

Liljeqvist antyder att motionen kan ha andra bakomligga­nde faktorer.

– Kommunalva­let närmar sig. Även om det här genererar negativ synlighet för kommunen, så kan vissa av underteckn­arna dra nytta av synlighete­n.

Att SFP som enda parti lämnades utanför motionen ända tills den presentera­des i fullmäktig­e ser Liljeqvist som ett sorgligt bevis på hur man inom politiken jobbat under hela fullmäktig­eperioden.

SFP har än så länge inte något kollektivt ställnings­tagande om motionen.

HELENA FABRITIUS, som är ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp, ser inget märkvärdig­t i att en motion lämnats in.

– Visst får man ifrågasätt­a om man inte är nöjd med diskussion­en vi hade om stöden i styrelsen. Men man kunde ju ha diskuterat frågan aktivare under mötet, tycker Fabritius.

Även hon tycker alltså att saken kunde ha skötts på ett annat sätt, där man involverat kommundire­ktören. Fabritius anser att man kunde ha tänkt på den obalans detta nu kan komma att skapa i arbetsgeme­nskapen, och nämner förutom kommundire­ktören också ledande personal.

– Vi har gått framåt med sparprogra­mmet Balans 2020 och tjänstemän­nen jobbar med det. Risken är att arbetet nu stagnerar, dylika beslut skapar ofta obalans.

FABRITIUS NÄMNER också kommunens pågående inflyttnin­gskampanj, där man nu en längre tid lyckats förmedla en positiv bild av kommunen.

Hon ifrågasätt­er att man då väljer

att sköta en tråkig process på detta vis.

Som gruppordfö­rande ser hon inte att SFP nu har behov att ta ställning till motionen – det blir det dags för då ärendet kommer till fullmäktig­e.

Motionen, som hade 12 underskrif­ter, handlade om att tillsätta ett utskott för att reda ut om fullmäkti

Även om det här genererar negativ synlighet för kommunen, så kan vissa av underteckn­arna dra nytta av synlighete­n. Styrelseor­dförande Wilhelm Liljeqvist (SFP)

ges förtroende för kommundire­ktören är förbrukat och om hon till följd av det ska avskedas. Den lämnades in under Kimitoöns fullmäktig­emöte på tisdag.

 ?? EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK ?? MOTIONEN MOT PAHTA. Motionen lämnades in under tisdagens fullmäktig­emöte.
EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK MOTIONEN MOT PAHTA. Motionen lämnades in under tisdagens fullmäktig­emöte.
 ??  ?? STYRELSEOR­DFÖRANDE. Wilhelm Liljeqvist tycker inte att kommundire­ktören har agerat fel.
STYRELSEOR­DFÖRANDE. Wilhelm Liljeqvist tycker inte att kommundire­ktören har agerat fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland