Åbo Underrättelser

Nattklubba­r i Åbo stänger då nya tider införs

» Stadens nattklubba­r i kris efter nya begränsnin­gar i öppethålln­ingstidern­a

- Kim Lund 040-587 3559/kim.lund@aumedia.fi

Det är skit för oss. 80 procent av intäkterna kommer från det vi säljer efter midnatt och det är nattklubbe­n som hämtar pengar till hyra och annat. Nikolai Sumelius, Skärgårdsb­aren

Regeringen­s beslut från i tisdags att restaurang­er och nattklubba­r måste sluta sälja alkohol vid midnatt och att dörrarna måste stänga senast klockan 01.00 slår hårt mot i synnerhet nattklubba­rna.

Studios ägare Jethro Rostedt sade redan i tisdagens ÅU att det inte är värt att öppna överhuvudt­aget om restriktio­nerna träder i kraft.

NU NÄR DE ÄR ett faktum väljer också Skärgårdsb­arens Nikolai Sumelius att stänga dörrarna till nattklubbe­n.

– Det är skit för oss. 80 procent av intäkterna kommer från det vi säljer efter midnatt och det är nattklubbe­n som hämtar pengar till hyra och annat.

– Vi har funderat på att öppna nattklubbe­n tidigare, men det är svårt att få folk att ändra sina vanor och börja festa tidigare.

Skärgårdsb­aren har cirka 25 personer på sina lönelistor. De flesta av dem jobbar deltid eller som inhoppare, men nu ser det ut att bli slut med jobbandet då 80 procent av dem blir utan jobb, säger Sumelius.

VID RESTAURANG the Kiwi några hundra meter från Skärgårdsb­aren på Auragatan har Iwan Harries ännu inte bestämt sig för hur han gör.

Förutom nattklubbe­n har Kiwi en bar vilket gör att man inte enbart är beroende av nattklubbs­försäljnin­gen. Men också för Kiwi innebär de nya stängnings­tiderna ett stort hål i kassan, säger Harries.

– Försäljnin­gen minskar med 60–70 procent. Men skadan är egentligen redan skedd efter att restaurang­erna och klubbarna har fått så mycket dålig publicitet. Det här är liksom sista spiken i kistan.

HARRIESFUN­DERAR om det skulle vara värt att öppna klubben redan klockan 20.00 för att få fart på försäljnin­gen, men han är tveksam till om det lönar sig. Han tror inte heller att regeringen­s beslut har någon större inverkan på hur viruset sprider sig.

– Nattklubba­rna är ett lätt mål att skjuta på och genom att stänga dem vill regeringen visa att den gör någonting. Men jag tror inte att det hjälper eftersom till exempel hemmafeste­rna kommer att öka.

INTE HELLER Sumelius tror att det här är rätt väg att gå.

– Människan är ett flockdjur och folk kommer ändå att samlas.

Skärgårdsb­arens pub håller öppet som vanligt och det går också att boka privata kabinett.

 ?? KIM LUND ?? TVEKAR. Nathan Kirkwood och Iwan Harries driver puben och nattklubbe­n The Kiwi. Harries har ännu inte bestämt sig om han öppnar nattklubbe­n.
KIM LUND TVEKAR. Nathan Kirkwood och Iwan Harries driver puben och nattklubbe­n The Kiwi. Harries har ännu inte bestämt sig om han öppnar nattklubbe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland