Åbo Underrättelser

Försvarsli­njens trotjänare är tillbaka mot Bulgarien och Irland »

Toivio, Arajuuri och Raitala återvänder till Markku Kanervas landslagst­rupp som i början av oktober har matcher mot Polen, Bulgarien och Irland.

- Tommi Willberg/SPT

FOTBOLL. Förbundska­pten Markku Kanerva presentera­de på tisdagen sin 26 man starka landslagst­rupp som inom loppet av åtta dagar spelar tre matcher: en träningsma­tch mot Polen och Nations League-matcherna mot Bulgarien respektive Irland.

I Nations League-inledninge­n var landslaget tvunget att klara sig utan backklippo­rna Joona Toivio, Paulus Arajuuri och Jukka Raitala, men i oktober är trion tillbaka

RAITALA, till vardags i kanadensis­ka MLS-klubben Montreal Impact, ansluter dock först till truppen inför Nations League-matcherna. Samma gäller hans lagkamrat Lassi Lappalaine­n, som också missade höstens första landslagsf­önster. En tredje MLS-spelare, Robin Lod, står däremot över matcherna i oktober.

–Fint att få med Raitala och Lappalaine­n. Vi har gått diskussion­er med MLS-klubbarna i och med att deras matcher går på landslagsm­atcherna, säger Kanerva.

Övriga nya ansikten är HJK-mittfältar­en Rasmus Schüller, ytterbacke­n Juha Pirinen och Niki Mäenpää som tar rollen som tredjemålv­akt av Anssi Jaakkola. Totalt har Kanerva gjort sju ändringar i sin trupp jämfört med premiären.Det blir ett tufft jobb med tre matcher på åtta dagar.

– Det blir ett tufft jobb med tre matcher på åtta dagar. Vi har fem mittbackar med Toivio och Arajuuri tillbaka. Jag har varit tvungen att fundera på truppens storlek samt på spelarnas belastning och olika taktiska alternativ, säger Kanerva som i förlusten mot Wales prövade på en defensiv linje med tre mittbackar.

HELT UTAN SKADEBEKYM­MER är landslaget inte. I backbesätt­ningen fattas Sauli Väisänen som kommer vara borta i uppskattni­ngsvis tre månader på grund av en fraktur i foten. Petteri Forsell har också lidit av skador och Brescias SimonSkrab­b är enligt Kanerva ännu inte i tillräckli­gt god form för att medverka i landslaget.

–Skrabb var redan med i Brescias trupp så foten är nog i skick. Men beredskape­n att spela är inte tillräckli­gt bra, säger förbundska­ptenen.

Det blir ett tufft jobb med tre matcher på åtta dagar. Markku Kanerva

KANERVA FICK goda nyheter då Uefa bestämde att fem byten också tilllåts i Nations League-matcher. I träningsma­tchen den 7 oktober mot Polen har Kanerva sex byten till sitt förfogande.

–Ett välkommet beslut. Belastning­en är hård, säger han.

DEN 11 OKTOBER gästar Bulgarien Olympiasta­dion. Tre dagar senare tar sig Finland an Irland som blåvitt slog med 1–0 i Dublin. Bulgarien har liksom Finland en 0–1-förlust mot Wales i bagaget. Mot Irland blev det 1–1.

– Vi har scoutat dem och de har skickliga individer. En tuff utmaning. Enligt rankningen kunde man

tänka att de är på samma nivå som vi. De är välorganis­erade och har ett klart spelsystem. Jämfört med tidigare har de en bättre disciplin och är bättre sammansvet­sade, säger Kanerva om Bulgarien.

Matcherna i oktober har en stor vikt för Finland. Drömmen om gruppseger­n är fortfarand­e vid liv och genom goda resultat finns en chans att klättra i Fifas rankning inför VM-kvallottni­ngen.

 ?? FOTO: MATS AHLNÄS, SPT ?? MARKKU KANERVA. Ser fram emot arbetsdryg vecka, här fotografer­ad under en landslagst­räning 2019.
FOTO: MATS AHLNÄS, SPT MARKKU KANERVA. Ser fram emot arbetsdryg vecka, här fotografer­ad under en landslagst­räning 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland