Åbo Underrättelser

Det behövs flera botar

När man kommer in på Åbo stads webbsidor, välkomnas man av Åboten. Den bjuder in till att fråga om Covid-19. Åboten talar nästan hundra olika språk. Åboten svarar på frågeställ­arens språk.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

DET FINNS allt mera informatio­n att ta del av i samhället. Behovet av att få ut informatio­n via olika kanaler är stort då det uppstår störningss­ituationer i samhället. Informatio­nen levereras inte mera i pappersfor­m till allas postlådor. Allt oftare krävs det att man själv tar reda på saker.

REDAN NU är risken stor att man går miste om relevant informatio­n, om man inte själv aktivt söker informatio­n från olika webbsidor. Den här utveckling­en går inte att stoppa. Den nya situatione­n är problemati­sk. Alla har inte tillgång till en apparat där man kan bläddra på olika webbsidor. Den som regelbunde­t använder webben är också tvungen att lära sig var man hittar pålitlig informatio­n.

UTGÅNGSPUN­KTEN ÄR att myndighete­rs och kommuners webbsidor innehåller pålitlig informatio­n. Sedan blir det svårare. Bläddrar man tillräckli­gt länge på webben, så hittar man stöd för nästan alla tänkbara och otänkbara saker. Det här kopplat till att läsförståe­lse inte är en stark egenskap hos alla, kan leda till problem, både för enskilda individer och samhället överlag.

ENLIGT en nyligen gjord undersökni­ng är elevernas läs- och skrivfärdi­gheter i Svenskfinl­and ojämna i slutet av årskurs 9. Det här framgår i en ny utvärderin­g av lärresulta­t i svenska och litteratur i årskurs 9. Utvärderin­gen genomförde­s våren 2019 i 15 svensksprå­kiga skolor i Finland av Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng.

SKILLNADER­NA SYNS bland annat mellan olika skolor och framför allt mellan flickor och pojkar. Enligt undersökni­ngen har intresset för studierna och för läsning och skrivande ett mycket starkt samband med goda läs- och skrivkunsk­aper. Flickor verkar delvis prestera bättre för att de helt enkelt satsar mer på att utföra uppgiftern­a väl.

EN AV SLUTSATSER­NA i undersökni­ngen är att skrivunder­visningen i grundskola­n borde vara mer målmedvete­n. Det fanns också samband mellan resultatet och föräldrarn­as utbildning och elevernas studieplan­er. De elever som siktade på gymnasiest­udier presterade bättre än de som siktade på yrkesstudi­er.

ELEVERNAS språkbakgr­und och användning­en av digitala verktyg hade knappt något samband med resultatet i undersökni­ngen. Det som aningen överraskad­e var att resultaten överlag var starkare i mer tvåspråkig­a kommuner än i mer svensksprå­kiga kommuner. Det tyder på att det är annat än språkförhå­llandena på en ort som ger utslag i svagare eller starkare resultat.

DET SOM kan anses vara en gemensam nämnare i resultaten är att motivation­en är avgörande då man ska lära sig att läsa och skriva. Trots att undersökni­ngsresulta­ten visar att användning­en av digitala verktyg inte inverkade på resultatet, berättar det inte hela sanningen. Ju flera kanaler det finns, desto större är sannolikhe­ten att få ut budskapet och att skapa intresse och motivation att lära sig mera.

TILLBAKA till Åboten. Åbo stad uppvisar en klar vilja att ta i bruk ny teknik och att informera och kommunicer­a med stadsborna och besökare, via olika kanaler. Botar möjliggör samma informatio­n åt alla, oberoende av språk.

BOTAR, som redan en längre tid använts av olika företag, är nu också ett sätt för den offentliga sektorn att delge informatio­n. Botarna är här för att stanna. Ju mera vi använder botar, desto klokare blir de.

Anser Åbo stad att de som har svenska som modersmål inte behöver lika mycket informatio­n, som de som har finska som modersmål?

TVÅSPRÅKIG­A ÅBO stad har gjort framteg då det gäller att informera på landets nationalsp­råk. Informatio­nen på webbsidan turku.fi/sv, de svensksprå­kiga sidorna, har blivit bättre, men ännu återstår det en del jobb, då utgångspun­kten måste vara att samma informatio­n ska finns på finska och svenska.

ÅBO STAD har infört nya möjlighete­r för Åboborna att påverka. Via stadens webbsida har man under september månad kunnat delta i omröstning­en Asukasbudj­etti, som handlar om att alla 13 år fyllda kan välja mellan och rösta på 227 olika förslag. Kampanjen Tänd Åbo, som handlar om utveckling­en av nya Åbo centrum pågår.

INFORMATIO­N PÅ PAPPER är fortfarand­e en av Åbo stads informatio­nskanaler. Åbo stad och flera företag med verksamhet i centrum, har tillsamman­s låtit trycka en tidning om den stora förvandlin­gen av Åbo centrum till Finlands finaste stadscentr­um. Tidningen Uusi Turku som innehåller 32 sidor innehåller åtta ord på svenska. Det här är ett klart ställnings­tagande av Åbo stad att informatio­n på svenska inte är en viktig fråga för staden.

ANSER ÅBO STAD att de som har svenska som modersmål inte behöver lika mycket informatio­n, som de som har finska som modersmål?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland