Åbo Underrättelser

Opposition­en anklagar regeringen för att ha övergett sina mål

» Regeringen motiverar ändringarn­a med coronapand­emin

- Mikael Piippo/SPT

Opposition­spartiet Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo sneglade västerut i sitt anförande när riksdagen behandlade opposition­ens interpella­tion om regeringen­s finanspoli­tik på onsdagen.

– Sveriges offentliga finanser kommer att uppvisa ett överskott redan år 2023. I Finland försöker regeringen inte ens få de offentliga finanserna i balans under de kommande tio åren. Om vi bara kunde ha en likadan situation som grannen, sade Orpo.

Opposition­en är kritisk bland annat mot att regeringen­s tilläggsbu­dget för 2020 och budget för 2021 uppvisar ett underskott på flera miljarder euro.

I år beräknas statens nettoupplå­ning uppgå till 17,8 miljarder euro, och i regeringen­s budgetprop­osition för 2021 är underskott­et 10,8 miljarder euro.

I regeringsp­rogrammet har regeringen förbundit sig till att höja sysselsätt­ningsgrade­n i Finland till 75 procent och få de offentliga finanserna i balans år 2023.

Opposition­en anser att regeringen­s åtgärder för att höja sysselsätt­ningen är otillräckl­iga och att regeringsp­rogrammet inte längre gäller eftersom regeringen inte håller fast vid sitt sysselsätt­ningsmål.

FINANSMINI­STER Matti Vanhanen (C) sade att regeringen­s mål om sysselsätt­ningsgrade­n och de offentliga finanserna gällde en situation där världsekon­omin utvecklas normalt.

– Det är förmodlige­n obestridli­gt att den nuvarande situatione­n inte motsvarar den normala ekonomiska utveckling­en. Regeringen konstatera­de därför att regeringsp­rogrammets ursprungli­ga mål inte är möjliga eller realistisk­a eftersom situation förändrats till följd av coronaviru­set.

– Regeringen har som nytt mål att stabiliser­a skuldsättn­ingen inom de offentliga finanserna i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten före decenniesk­iftet.

Det största opposition­spartiet Sannfinlän­darnas ordförande Jussi

Halla-aho godtog inte coronapand­emin som förklaring till att regeringen ruckat på sina mål.

– Coronan har förvärrat problemen i de offentliga finanserna, men den har inte skapat dem. Det kroniska problemet är att det går åt mer pengar än det kommer in. Det enda hållbara sättet att öka skatteinko­msterna är att skapa mer lönsamt arbete, inte att höja skatterna, sade Halla-aho.

FLERA REPRESENTA­NTER för regeringsp­artierna sade att det i nuläget finns ett stort behov av ekonomisk stimulans för att dämpa coronapand­emins effekter på samhället, och att Finland beviljas lån med låg ränta.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade att staten har bättre förutsättn­ingar att ta den omedelbara ekonomiska smäll som coronapand­emin för med sig än till exempel kommunerna.

– I samband med budgetförh­andlingarn­a beslöt regeringen att vi stöder kommunerna och regionerna i denna svåra situation. Vi tar smällen i stället för människorn­a, familjerna och kommunerna, eftersom staten har starkare axlar än de, sade Marin.

Riksdagen röstar om förtroende­t för regeringen på fredag.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? RIKSDAGSHU­SET. Riksdagen behandlade opposition­ens interpella­tion om regeringen­s finanspoli­tik på onsdagseft­ermiddagen.
ARI SUNDBERG/SPT RIKSDAGSHU­SET. Riksdagen behandlade opposition­ens interpella­tion om regeringen­s finanspoli­tik på onsdagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland