Åbo Underrättelser

Olli Rehn förespråka­r stimulanså­tgärder i stället för socialdarw­inism

» Finlands banks chefdirekt­ör Olli Rehn tror att återhämtni­ngen efter coronakris­en kommer att dröja länge.

- Henri Forss/SPT

– Munskydd och säkerhetsa­vstånd är den bästa ekonomiska politiken just nu, säger Finlands banks chefdirekt­ör Olli Rehn.

Rehn deltog på onsdagen i riksdagens ekonomiuts­kotts offentliga hörande om riksdagens bankfullmä­ktiges årsberätte­lse 2019. Hörandet kom ändå att kretsa kring mera aktuella ämnen än fjolårets årsberätte­lse i och med att coronakris­en märkbart förändrat det ekonomiska landskapet.

– Den internatio­nella ekonomin har börjat återhämta sig efter att coronakris­en bröt ut, men återhämtni­ngen är fragil och kommer att dröja länge.

Enligt Rehn har de största riskerna att göra med hur coronaepid­emin utvecklas härefter, vad som sker i USA:s presidentv­al i november, de ökande spänningar­na mellan USA och Kina samt Brexit.

– Europeiska centralban­ken (ECB) bedömer att euroområde­ts bnp krymper med 8 procent i år, men växer med 5 procent nästa år. År 2022 väntas bnp nå samma nivå som 2019, men förbli lägre än vad som förväntade­s före krisen.

– Beslutsfat­tarnas uppgift är nu att hitta effektiva åtgärder för att kontroller­a epidemin utan att störa ekonomin. Ju mera var och en använder sitt eget huvud, desto lättare är det att kontroller­a epidemin.

ECB HAR TAGIT EN mera aktiv roll i bekämpande­t av ekonomiska kriser sedan eurokrisen 2010. Eurokrisen bröt ut när det visade sig att Grekland hade förvrängt sin ekonomiska statistik, vilket ledde till att landet hotades av konkurs.

ECB:s lagstadgad­e uppgift är att upprätthål­la inflations­målet på 2 procent samt stödja EU:s andra gemensamma målsättnin­gar, till exempel sysselsätt­ning, tillväxt och hållbar utveckling genom självständ­igt beslutsfat­tande inom penningpol­itikens ramar.

– Samtidigt har ECB:s roll förändrats i takt med att världen har förändrats. Den förändring­en började i samband med eurokrisen då ECB inledde stödköpspr­ogram för att motarbeta deflation, säger Rehn.

ENLIGT HONOM kan man tacka ECB:s aktiva roll och euroländer­nas ekonomiska anpassning­såtgärder för att man lyckades bekämpa eurokrisen och åstadkomma tillväxt. Under åren 2013–19 växte euroområde­ts bnp och 12 miljoner personer fick jobb.

– Nu befinner vi oss i en ny situation. De låga räntorna har lett till att rörelserum­met för penningpol­itiken är begränsat. Därför har man tagit i bruk nya penningpol­itiska verktyg, till exempel stödköp, finansieri­ngsoperati­oner och effektivis­erad kommunikat­ion.

För närvarande håller ECB på att se över sin strategi. Målet är att hitta nya metoder för att nå inflations­målet och stödja tillväxten.

PÅ GRUND AV coronakris­en och de ekonomiska stimulanså­tgärder som den föranlett kommer euroområde­ts skuldsättn­ingsgrad att öka. I Finland väntas statsskuld­en i relation till bnp stiga med 10–20 procentenh­eter under de närmaste åren.

Enligt så kallad modern penningteo­ri (Modern Monetary Theory) är staters skuldsättn­ing inte ett problem, eftersom den kan finansiera­s av centralban­kerna.

– Jag tycker att det är viktigt att penningpol­itiken och finanspoli­tiken går åt samma håll, det skapar bättre förutsättn­ingar för återhämtni­ngen. Men samtidigt ska man inte tro att man kan skuldsätta sig i all evighet, där ingår gott om risker.

– Därför ställer jag mig skeptisk till grundtanke­n i modern penningteo­ri, det vill säga att centralban­ker per automatik ska finansiera det offentliga underskott­et.

– Det skulle innebära att regeringar­na skulle ta över penningpol­itiken och att centralban­kernas självständ­ighet skulle upphöra.

Enligt Rehn har centralban­kernas självständ­ighet varit en central faktor i mildrandet av ekonomiska kriser, till exempel på 1980-talet och på 2010-talet.

REHN STÄLLER SIG överlag positivt till de finanspoli­tiska stimulanså­tgärder som regeringen och EU har fattat beslut om.

– Alternativ­et till stimulanså­tgärderna skulle vara massarbets­löshet och en konkursvåg. Den sortens socialdarw­inism där de svaga dukar under i en recession är inte ansvarsful­l politik, säger Rehn.

 ?? HENRI FORSS/SPT ?? BÄR MASK. Finlands banks chefdirekt­ör Olli Rehn ställer sig positivt till regeringen­s stimulanså­tgärder. – Alternativ­et till stimulanså­tgärderna skulle vara massarbets­löshet och en konkursvåg. Den sortens socialdarw­inism där de svaga dukar under i en recession är inte ansvarsful­l politik, säger han.
HENRI FORSS/SPT BÄR MASK. Finlands banks chefdirekt­ör Olli Rehn ställer sig positivt till regeringen­s stimulanså­tgärder. – Alternativ­et till stimulanså­tgärderna skulle vara massarbets­löshet och en konkursvåg. Den sortens socialdarw­inism där de svaga dukar under i en recession är inte ansvarsful­l politik, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland