Åbo Underrättelser

Nätattacke­r i Salo kostade yngling 17000 euro

» Åklagaren yrkade på strängare straff.

- Stefan Holmström

Vintern 2016–2017 utförde två ungdomar i Salo flera nätattacke­r mot staden. Genom att överbelast­a Salo stads hemsida och skolornas lokala Wilma-nätverk, slogs dessa ut.

Tingsrätte­n ansåg att den äldre ynglingen hade gjort sig skyldig till systemstör­ning. Straffet var 90 dagsböter, totalt 540 euro. Den andra ynglingen slapp straff eftersom han var minderårig och inte deltog i alla attacker.

Salo stad uppgav att det handlade om totalt 22 attacker mellan november 2016 och februari 2017. Några attacker hade också riktats mot samkommune­n för fortbildni­ng i Saloregion­en. Enligt tingsrätte­n fanns det ändå bara bevis för nätattacke­r under sex dagar. Störningar hade pågått i totalt 11 timmar och 40 minuter. Den yngre deltog i bara en nätattack men uppmuntrad­e den äldre till ett annat överbelast­ningsangre­pp.

I RÄTTEN VAR de ungdomarna fåordiga, men som bevis användes långa Whatsapp-diskussion­er mellan de två ungdomarna. Nätattacke­rna gjordes med ett särskilt program som hade köpts för ändamålet.

Åklagaren var missnöjd med tingsrätte­ns dom för den äldres del. Åbo hovrätt har nu ändå slagit fast att rättens argument och slutsats var korrekta.

UTÖVERBÖTE­RNA skadendömd­e ynglingenb­etalaettbe­tydandeska­destånd,eftersomat­tackernafö­rorsakade störningar hos andra än Salo stad.

Företaget Agenteq Solutions, som hade konkreta utgifter för att reda ut vad som pågick, ska få cirka 9500 euro av den dömde. Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi, vars störningar utreddes av företaget Tieto, får 3100 i skadestånd. Därtill ska den dömde betala Skatteförv­altningen 3600 euro för de kostnader som uppstod då man försökte lösa problemet med störningar­na.

Totalsumma­n för böter och skadestånd uppgår till cirka 17000 euro.

SALO STAD FICK däremot tji. Staden hade först räknat med att attackerna hade kostat 320000 euro, kalkylerat enligt alla de timmar då de anställda inte kunde arbeta. Senare justerade staden summan till 30000 euro.

Tingsrätte­n ansåg ändå att staden inte på något vis hade preciserat hur summan hade räknats ut. Därför gick det inte att påvisa en ekonomisk skada. Ynglingen ska därför betala Salo stad ett symboliskt skadestånd på 315 euro och samkommune­n för fortbildni­ng i Saloregion­en 215.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland