Åbo Underrättelser

Paret Kronehag donerar Björkholm

» Kurt och Gulli Kronehag vill att verksamhet­en på Björkholm fortsätter och utvecklas.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Kurt och Gulli Kronehag donerar Björkholm med verksamhet till Åbolands skärgårdss­tiftelse. Vill att semesterby­n fortsätter och utvecklas.

Det är en högtidlig och samtidigt innerlig stämning i Finska hushållnin­gssällskap­ets festsal när ordförande för Åbolands skärgårdss­tiftelse, Mikael Söderholm, berättar för den samlade pressen att Kurt och Gulli Kronehag har donerat hela fastighete­n på Björkholm samt de anläggning­ar och byggnader som hör till semesterby­n, till Åbolands skärgårdss­tiftelse.

Gåvobrevet underteckn­ades i går. – Det här är ett historiskt ögonblick. Vi är tacksamma och hedrade, säger Mikael Söderholm.

DONATIONEN uppskattas vara värd kring 1,5 miljoner euro och i den ingår cirka 22 hektar mark, 11 uthyrnings­stugor, en konferensl­okal, en bastu och ett kapell. I helheten ingår också ett bostadshus som Åbolands skärgårdss­tiftelse lät bygga på ön i fjol. För det ändamålet lånade stiftelsen 100 000 euro av Kronehags. Ett lån som Kronehags efterskänk­er i och med donationen.

En bostadstom­t, ett småhus och några gårdsbyggn­ader behåller Kronehags dock.

– Vi tänker bo kvar på ön, säger

Gulli och Kurt Kronehag, båda fyllda 85 år. Vi har så många roliga minnen där.

KURT KRONEHAGS föräldrar köpte Björkholm när Kurt var en liten pojke. Stugbyn grundade Kronehags 1964.

– Under en vinter byggde vi tre stugor, berättar Gulli. Någon förbindels­båt fanns inte på den tiden utan en jag körde omkring i en träeka med aktersnurr­a.

Någon turistbryå fanns det inte heller i landskapet och först på 1970-talet började de finländska turisterna hitta till ön.

År 2017 var sista sommaren som Kronehags höll i trådarna för semesterby­n. Följande år arrenderad­e de Björkholm åt Åbolands skärgårdss­tiftelse som sedan dess har hyrt ut semesterby­n åt Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal.

BESLUTET att donera Björkholm åt stiftelsen mognade efter ett besök på Brännskär, som Åbolands skärgårdss­tiftelse förvaltar sedan 2011.

Kronehags, som inte har några barn, har också på nära håll kunnat följa med hur stiftelsen och paret Yliportimo och Admiraal skött om deras ö, och de är övertygade om att Björkholm nu är i goda händer.

Deras önskan är att verksamhet­en på Björkholm fortsätter och att den utvecklas.

– Det har varit jobbigt men rysligt roligt, säger Kurt Kronehag och tittar på sin hustru: Jag gifte mig med en bra kvinna som var duktig på att jobba.

ÅBOLANDS skärgårdss­tiftelse jobbar för en levande skärgård. Stiftelsen­s uttalade önskan är att skärgården i framtiden inte enbart befolkas av deltidsboe­nde utan att det finns möjlighete­r för människor att bo och verka i skärgården året om.

 ?? MONICA FORSSELL ?? STOR DONATION. Kurt och Gulli Kronehag grundade semesterby­n på Björkholm 1964 och drev den ända fram till 2017. Nu överlåter de sitt livsverk i Åbolands skärgårdss­tiftelses händer.
MONICA FORSSELL STOR DONATION. Kurt och Gulli Kronehag grundade semesterby­n på Björkholm 1964 och drev den ända fram till 2017. Nu överlåter de sitt livsverk i Åbolands skärgårdss­tiftelses händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland