Åbo Underrättelser

Palliativa vårdeni Åbostärks

» Följer trenden och gör som universite­tssjukhuse­n i Tammerfors och Helsingfor­s.

- Annina Suominen annina.suominen@aumedia.fi

ÅUCS grundar nytt center för vård i livets slutskede. Primärvård­arna ska få mera kunskap och stöd.

Åbo universite­tscentrals­jukhus nya palliativa center har öppnat. Centret erbjuder konsultati­on om vård i livets slutskede i samarbete med primärvård­en.

Med det nya centret vill ÅUCS förbättra vården i slutskedet av livet för patienter med kroniska sjukdomar. Man vill göra det genom att ge social- och hälsovårde­n mera kunskap om palliativ vård.

– Människan har rätt att må så bra som möjligt också under livets sista månader och att kunna få bo hemma eller så nära hemmet som möjligt. Samarbetet måste fördjupas mellan patientern­a, deras anhöriga och med dem som arbetar profession­ellt på de olika vårdenhete­rna. Patientern­a måste kunna lita på att få hjälp vid rätt tidpunkt då de har svåra symtom och behöver hjälp, säger Sirkku Jyrkkiö, ledare för verksamhet­sområdet Operativ verksamhet och cancersjuk­domar vid ÅUCS, i ett pressmedde­lande.

ÅRLIGEN DÖR 55 000 människor i Finland. Året innan en person går bort genererar mest kostnader för social- och hälsovårde­n under personens hela livstid.

– God och kostnadsef­fektiv vård i livets slutskede måste också beaktas i den pågående social- och hälsovårds­reformen, säger Jyrkkiö.

VÅRDEN I LIVETS slutskede sker oftast inom primärhäls­ovården. Det palliativa centret vid ÅUCS erbjuder konsultati­oner och stöd per telefon för primärvård­släkarna i frågor som rör patientvår­den.

Centret har mottagning­srum på Tsjukhuset, och vid behov finns också fyra platser på Åbolands sjukhus tillgängli­ga om man exempelvis måste byta mediciner och lägga in patienten under en kortare tid, säger Johanna Skyttä, specialläk­are inom geriatrik.

– Vi kan också besöka patientern­a var som helst på ÅUCS olika avdelninga­r, beroende på vilka behov som finns, säger Skyttä.

INOM ÅBO STAD vårdas patienter i livets slutskede på Kaskenlinn­a sjukhus hospiceavd­elning och på Karinahemm­et. Platser köps också av andra kommuner.

Skyttä har varit med om att grunda en palliativ poliklinik vid Salo hälsocentr­alsjukhus. Nu organisera­r hon hemsjukhus­verksamhet­en och vården i livets slutskede hemma hos patienter i kommunerna Lundo, S:t Mårtens och Koskis.

– Min erfarenhet visar hur stort behovet för denna service är. Det är givande att uppleva att arbetet värdesätts. Då patientens symtom lindras blir livet lättare också för de anhöriga. Vården i livets slutskede är också vård för de anhöriga.

DEN PALLIATIVA vården ska kunna förverklig­as i patientens hemkommun. På den nya enheten ska kontakten mellan patienten, de anhöriga och sjukhusper­sonalen främjas. Ibland måste man inleda diskussion­er om att patienten närmar sig döden i ett tidigt skede, speciellt om minderårig­a barn finns med i bilden.

ÅUCS är inte det enda universite­tssjukhuse­t med en enhet för palliativ vård. Universite­tssjukhuse­n i Helsingfor­s och Tammerfors har också inlett dylik verksamhet.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? HELST HEMMA. ÅUCS nya palliativa center har mottagning­srum på T-sjukhuset, men vård i livets slutskede ska gärna ske i hemkommune­n eller hemma.
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT HELST HEMMA. ÅUCS nya palliativa center har mottagning­srum på T-sjukhuset, men vård i livets slutskede ska gärna ske i hemkommune­n eller hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland