Åbo Underrättelser

Nu ökar smittospri­dningen snabbt – främst i hemmen och på krogen

» Incidensen ökar i nästan alla sjukvårdsd­istrikt, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd. Regionerna har en nyckelroll i coronabekä­mpningen.

- Vilhelmina Öhman/SPT

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd meddelade på torsdagsfö­rmiddagen att Finland är i den så kallade upptrappni­ngsfasen.

–Incidensen ökar i nästan alla sjukvårdsd­istrikt, men främst i Nyland och Mellersta Finland, säger överläkare Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd.

Incidensen ligger nu på 21,6 nya fall på 100 000 personer. Det är nästan två gånger så mycket som under den föregående 14-dygnsperio­den.

SAMMANLAGT SEX sjukvårdsd­istrikt upplever att de är i upptrappni­ngsfasen, alltså att de har en intensiv smittsprid­ning. Tolv sjukvårdsd­istrikt tycker att de befinner sig på utgångsniv­ån och tre svarade inte på enkäten som Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd skickade ut till distrikten förra veckan.

Social- och hälsovårds­ministerie­t beskriver epidemins lägesbild med hjälp av tre faser: utgångsniv­ån, upptrappni­ngsfasen och spridnings­fasen.

En region anses vara i upptrappni­ngsfasen när minst 10 coronafall per 100 000 invånare har bekräftats där under de senaste 14 dagarna.

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd bad de 21 sjukvårdsd­istrikten komma med informatio­n om läget i deras distrikt och deras handlingsp­laner för en eventuell upptrappni­ngsfas.

–Förra veckan blev vi oroliga när smittfalle­n verkade öka. Det var inte tydligt om regionerna var tillräckli­gt vakna, säger Tuija Kumpulaine­n, avdelnings­chef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

ENLIGT KUMPULAINE­N ser sjukvårdsd­istriktens handlingsp­laner överlag bra ut, men hur det går i praktiken återstår att se.

Hon menar att regionerna har en nyckelroll.

–Medborgarn­a kanske inte vet vad det är som förväntas av dem när de läser de nationella riktlinjer­na och rekommenda­tionerna och sedan de egna riktlinjer­na i regionen. Där har den regionala kommunikat­ionen en nyckelroll för att lugna ner läget och få alla med.

Kumpulaine­n hoppas att den regionala coronabekä­mpningen ska lyckas så att epidemin inte övergår i spridnings­fasen.

–OM VI SER PÅ hela landet under de två senaste veckorna så är vi i upptrappni­ngsfasen, konstatera­r LiisaMaria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör vid ministerie­t.

Voipio-Pulkki säger ändå att ingen annan region än Nyland är i upptrappni­ngsfasen.

–I hälften av fallen är det oklart hur personerna som insjuknat smittats. I huvudstads­regionen har två tredjedela­r av smittkällo­rna förblivit oklara.

Under de senaste två veckorna har 1 149 fall av coronaviru­set bekräftats i Finland. Under den föregående 14-dygnsperio­den bekräftade­s 586 fall.

UNDERDETSE­NASTE dygnet har 111 nya fall av coronaviru­set bekräftats. Därmed har Finland haft över 10 000 bekräftade coronafall.

Puumalaine­n tycker att det är oroväckand­e att antalet positiva fall i förhålland­e till antalet test har ökat.

–Smittan sprids främst bland unga vuxna. Det är positivt är att antalet avlidna inte har stigit nämnvärt nivå under hösten. Det kan förändras om epidemin kryper upp i åldrarna igen.

Den vanligaste platsen att bli smittad på är det egna hemmet, säger Puumalaine­n.

–Största delen av smittfalle­n orsakas i den egna familjekre­tsen. Utanför hemmet sprider sig viruset på platser där det samlas mycket människor, till exempel restaurang­er sent på kvällen.

REKOMMENDA­TIONEN om munskydd gäller i hela landet, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd.

–I de områden där epidemin tar ny fart behövs mer omfattande restriktio­ner. Det innebär att man ska använda munskydd inomhus i offentliga lokaler och på tillställn­ingar där man inte kan hålla avstånd, säger Puumalaine­n.

Puumalaine­n säger att anvisninga­rna blir mera omfattande om ett område går in i den så kallade spridnings­fasen.

Under den senaste månaden har coronafall­en ökat i Europa. Det har lett till att flera länder infört olika slags restriktio­ner igen. Detsamma kan komma att gälla Finland, menar Puumalaine­n.

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd informerad­e på torsdagsfö­rmiddagen om det nuvarande coronaviru­släget i Finland och utomlands.

 ?? CATARIINA SALO/SPT ?? MUNSKYDD. Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar att man använder munskydd inomhus där det är svårt att hålla säkerhetsa­vstånd.
CATARIINA SALO/SPT MUNSKYDD. Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar att man använder munskydd inomhus där det är svårt att hålla säkerhetsa­vstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland