Åbo Underrättelser

Coronaläge­t relativt stabilt i Åbo – över 10 000 smittade i Finland

» Läget är relativt stabilt i Åbo, men läkare är ändå oroade.

-

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r om 111 nya coronafall på torsdagen. Därmed stiger det totala antalet bekräftade coronafall till 10 103 stycken.

Under de senaste 14 dagarna har det rapportera­ts 1 187 nya fall. Det ger en uppfattnin­g om hur många personer som är smittade just nu. Under den därpå föregående 14-dagarsperi­oden rapportera­des 597 fall, vilket innebär att takten har fördubblat­s.

Den överväldig­ande majoritete­n av dem som blivit smittade har tillfriskn­at. Antalet personer som dött i sjukdomen covid-19 som orsakas av coronaviru­set är 344. Det sammanlagd­a antalet coronatest som utförts hittills är 1 050 541. Under det senaste dygnet gjordes 11 820 test.

IÅBOHAR hittills konstatera­ts 345 fall av coronaviru­set. Smittospri­dningen sker främst bland unga vuxna. Jutta Peltoniemi, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar, är orolig över de sociala tillställn­ingarna som samlar stora mängder folk.

– Det är ytterst riskfyllt att samlas med många människor i trånga utrymmen för att umgås. Då exponeras en stor grupp människor för smittor. De senaste dagarna har det också förekommit fall där smittan kommit från utlandet. Senast nu måste alla ta sitt ansvar och vidta försiktigh­etsåtgärde­r mot coronaviru­set.

I Åbos kollektivt­rafik rekommende­ras alla passagerar­e att använda munskydd. För tillfället är köerna till coronatest i Åbo korta och resultaten fås snabbt.

SMITTOLÄGE­T ÄR ännu relativt stabilt i Åbo, men stadsdirek­tör Minna Arve uppmanar ändå att följa restriktio­nerna och använda munskydd.

I Åbos kollektivt­rafik rekommende­ras alla passagerar­e att använda munskydd, och Arve uppmanar också användning­en av munskydd i teatrar eller på konserter där man sitter länge på samma plats.

– Det handlar inte bara om hur du själv känner och din egen säkerhet, utan främst om andras säkerhet. Det handlar också om att visa att man bryr sig om andra, och att se till att hålla spridninge­n under kontroll så vi inte råkar i en situation där vi behöver hårdare restriktio­ner.

I Pargas är man uppe i 10 bekräftade fall, enligt Institutet för hälsa och välfärds coronakart­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland