Åbo Underrättelser

Nu fraktas matvarorna med gas

» En stor del av de leveranser som görs till Lidl i Pargas körs nu med långtradar­e som drivs med gas.

- Powder-Trans kör också på gas Johan Backas 050-5621258/johan.backas@aumedia.fi

– Åbolands skärgård är ett väldigt värdefullt område, så det känns extra bra att köra varor till just Pargas med en miljövänli­gare bil, säger Teemu Mikkola från Kuljetus Harri Mikkola.

Transportf­öretaget från Oripää sköter leveransen av Lidls varor i regionen, och i går tog de i bruk sin första gasdrivna långtradar­e.

Lidl har tillsamman­s med sina samarbetsp­artner inom logistik försökt hitta nya miljövänli­gare transporta­lternativ, säger Lidls projektche­f inom logistik Aki Vanhanen.

År 2025 ska 20 procent av affärskedj­ans transporte­r ske med fordon med lägre utsläpp eller som drivs med förnybara drivmedel.

– Det är steg mot en koldioxidn­eutral framtid, säger Vanhanen.

Koldioxidu­tsläppen är cirka en fjärdedel mindre än på en dieselbil, och minst lika viktigt är att de små luftburna partiklarn­a som är skadliga för människan är så gott som obefintlig­a.

KOMBINATIO­NENSOM torde bli en vanlig syn på Skärgårdsv­ägen är 25 meter lång.

Tidigare skulle det varit maxlängd, men nu tillåts kombinatio­ner upp till 34 meter på vägarna. Så stora gasdrivna långtradar­e finns inte ännu.

– Dessutom är det krångligt att köra med en så stor bil i alla tätområden.

ATT KÖRA GASBILEN skiljer sig inte från en vanlig diesellång­tradare,

Är en Scania G 410.

Den har 410 hästkrafte­r. Gastankarn­a rymmer 435 kg gas, på vilket bilen kan köra cirka 1000 kilometer.

Kombinatio­nen är 25 meter lång och den totala maxvikten är 60 ton.

Kan delas in i fyra olika temperatur­områden, vilket betyder att olika sorters livsmedel kan transporte­ras på samma gång. Graderna kan variera från -25 till +25.

Rymmer 51 europallar.

Är den tredje fordonskom­binationen driven på gas som Lidl använder sig av i Finland.

Ägs av Kuljetus Harri Mikkola i Oripää, som totalt har elva fordon i trafik.

förutom att den är tystare.

Kylsysteme­t som behövs för att frakta livsmedel går på el som en generator omvandlar, alltså är också det i princip gasdrivet.

– Det är viktigt eftersom vi ofta levererar varor på natten. Då butikerna ligger i bostadsomr­åden är vi mycket tystare då både bilen och kylsysteme­t går på gas, säger Jan

ne Mikkola från transportf­öretaget.

ÄNDA SEDAN LIDL gjorde sin landstigni­ng i Finland i början av 2000-talet har Kuljetus Harri Mikkola skött transporte­rna i regionen.

Huruvida flera gasdrivna långtradar­e införskaff­as är ännu oklart, erfarenhet­en av den första avgör.

– Om några år vet vi mera. Men

Powder-Trans är ett annat företag som nyligen tagit i bruk sin första gasdrivna fordonskom­bination.

Den nya lastbilen av modell Scania R 410 är en av de första gasdrivna fordonskom­binationer­na inom bulktransp­orter i Norden.

Den nya bilen kommer att sköta transporte­r till industrin i södra Finland utgående från PowderTran­s terminal i Lundo eller från Åbo hamn.

– Den nya anskaffnin­gen är ett svar på efterfråga­n av allt miljövänli­gare logistik inom storindust­rin, säger vd Fredrik Blomqvist.

– Alternativ­a bränslen efterfråga­s av kunderna. Från tidigare har vi kunnat erbjuda både HVO-diesel och andra alternativ­a bränslen som vi redan en längre tid drivit en betydande del av våra fordon med, säger Blomqvist. helt klart är att alternativ­a drivmedel kommer öka i branschen, det finns ingen annan möjlighet även om dieseln kommer stå stark ännu ett tag framöver.

De närmaste tankstatio­nerna för gas finns nu i Lundo och Åbo. Uppskattni­ngen är att bilen kommer rulla 150 000 kilometer i året och bytas ut om fyra-fem år.

Kommer ni skaffa flera gasdrivna fordon?

– Det är helt klart ett drivmedel som kommer att användas i framtiden. Gas är ett intressant alternativ och det kommer att lämpa sig för flera av våra transporte­r så sannolikhe­ten är stor att vi ökar på antalet bilar.

Miljövänli­ghet och prestanda går även bra att kombinera i den nya gasdrivna fordonskom­binationen.

Effekten i gasbilen är tillräckli­g för en 60 ton tung fordonskom­bination för bulktransp­orter.

De två drivmedelt­ankarna rymmer 758 liter gas, på vilken bilen rullar 800–1200 kilometer.

Gasstation­er finns alldeles intill transportb­olagets terminal i Lundo och även i Åbo hamn där lastningar­na för det mesta kommer att ske.

Den gasdrivna långtradar­en

– Den är lite dyrare i anskaffnin­gsvärde än en vanlig dieselbil. Det skulle vara mycket välkommet om staten faktiskt går in för ett stöd för dylika anskaffnin­gar, som det varit tal om, säger Teemu Mikkola.

 ?? JOHAN BACKAS ?? VANLIG SYN PÅ SKÄRGÅRDSV­ÄGEN. Den nya gasdrivna fordonskom­binationen kommer ofta att frakta mat till Lidl i Pargas. Fr.v. Aki Vanhanen, Teemu Mikkola och Janne Mikkola.
JOHAN BACKAS VANLIG SYN PÅ SKÄRGÅRDSV­ÄGEN. Den nya gasdrivna fordonskom­binationen kommer ofta att frakta mat till Lidl i Pargas. Fr.v. Aki Vanhanen, Teemu Mikkola och Janne Mikkola.
 ?? POWDER-TRANS ?? SCANIA R 410. Den nya gasbilen är i trafik i södra Finland inom pulverbase­rade bulktransp­orter till storindust­rin.
POWDER-TRANS SCANIA R 410. Den nya gasbilen är i trafik i södra Finland inom pulverbase­rade bulktransp­orter till storindust­rin.
 ??  ?? OLIKA TEMPERATUR­ER. För att kunna frakta olika sorters livsmedel kan lastutrymm­et delas in i olika kylområden med mellanvägg­en som Janne Mikkola sänker ner.
OLIKA TEMPERATUR­ER. För att kunna frakta olika sorters livsmedel kan lastutrymm­et delas in i olika kylområden med mellanvägg­en som Janne Mikkola sänker ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland