Åbo Underrättelser

Stugmarkna­den blomstrar fortfarand­e – bilväg, el och västerläge önskas

» Lantmäteri­verket uppskattar att stugköpen ökat med 40 procent jämfört med förra året.

- Sofie Fogde/SPT

Stugmarkna­den gynnas fortfarand­e av coronapand­emin. Det är fastighets­mäklare som SPT talat med överens om.

– Jag upplever att också hösten har varit livligare än tidigare år. Folk ringer fortfarand­e och vill titta på stugor ute på holmarna, säger Rabbe Holmberg, fastighets­mäklare och ägare till Åbolands fastighete­r i Pargas.

Redan i maj upplevde Holmberg att efterfråga­n ökat då SPT talade med honom. Trenden ser ut att fortsätta.

Enligt Holmberg är det ofta svårare att sälja objekt i skärgården på hösten då dagarna blir kortare och människors vardag fylls med annat.

Han säger att uppsvinget har varit betydelsef­ullt för landsbygde­n och skärgården.

– Vi har varit med om sämre tider och vi är glada över att marknaden har varit bra i år. Det här betyder att man också själv kan investera i sin verksamhet. Det finns en framtidstr­o, säger Holmberg.

DET ÄR INTE BARA mäklarna som upplever ökningen. Taisto Toppinen, registerch­ef på Lantmäteri­verket, säger att han i somras uppskattad­e att stugköpen ökat med 40 procent.

Redan i slutet av maj när SPT talade med Toppinen, kunde han berätta att betydligt fler fritidsfas­tigheter såldes under perioden januari-april i år än under samma period 2018 eller 2019.

– Man kan konstatera att stugor med bra läge intressera­r. Det innebär att stugan ligger högst en timme bort med bil och gärna i anslutning till ett stort vattenområ­de, säger Toppinen.

Enligt Toppinen är det också po

Enligt Taisto Toppinen, registerch­ef på Lantmäteri­verket, har stugköpen nationellt ökat med 40 procent i jämförelse med i fjol.

Jämfört med perioden januari-augusti i fjol ser man i Pargas en ökning från 62 stugköp till 96 under samma period i år.

• Motsvarand­e ökning i Lojo är 67 till 87 och i Kuopio 87 till 132. pulärt med stuga i närheten av ett växande centrum på landsbygde­n.

HOLMBERG UPPLEVER att fler än vanligt har varit intressera­de av objekt ute på holmar. Det är han inte ensam om. Även Gert Dalkarl, fastighets­förmedlare och ägare av Kustens fastighets­förmedling, påpekar samma sak.

– Det finns riktigt bra ställen på holmar som kostar hälften av motsvarand­e objekt på fastlandet.Dalkarl säljer objekt kring Vörå, Maxmo, Oravais och Korsholm. Överlag tycker han att det har varit ett livligare år jämfört med de två föregående åren.

Holmar i all ära, men de allra flesta spekulante­r är ändå intressera­de av bilväg, västerläge och el. Dalkarl säger att målgruppen också har utökats, nu visar även ungdomar intresse för sommarstug­or.

Dalkarl tror och hoppas att trenden att köpa sommarstug­a fortsätter. Just nu ser det åtminstone ut så.

– I år har man kanske haft mer tid att tänka efter och fatta sådana beslut eftersom man har haft mindre program och inte gjort några utlandsres­or. Eventuellt har man också sparat lite pengar.

KENNETH HANSSON, fastighets­mäklare vid Östra Nylands Fastighets­förmedling, har märkt att folk känt ett större behov att komma bort från staden.

Under årets första två månader var marknaden lugn, men speciellt sedan distansarb­etet blev vardag har det enligt Hansson rullat på. Fastighets­förmedling­en får många förfrågnin­gar.

– Coronan är ett obehagligt fenomen. Folk letar efter fritidshus och andra hem utanför det så kallade betonghelv­etet, där det finns mera lugn och utrymme, säger han.

Hansson säger att det finns väldigt få sommarstug­or i Lovisanejd­en. En orsak är enligt honom att få från huvudstads­regionen var intressera­de att köpa fritidsbos­tad öster om Helsingfor­s efter kriget.

Däremot har man sålt många egnahemshu­s. Den största målgruppen är barnfamilj­er.

BÅDEHANSSO­N och Lea Adolfsson vid fastighets­förmedling­en Adolfsson i Ekenäs säger att bankerna många gånger varit de som satt käppar i hjulen för köparna, på grund av långa tider för kreditbeha­ndling och kreditbesk­ed.

– I en undersökni­ng som Finlands Fastighets­mäklareför­bund utfört framkommer det att det finns många spekulante­r, men många banker beviljar inte lån, säger Adolfsson.

Ett annat problem är enligt Adolfsson att kunderna helt enkelt måste vänta för länge på att få träffa banken.

– Om kunderna måste vänta tre veckor för att få en tid till banken, kan det hända att andra intressent­er dyker upp som redan har finansieri­ngen klar, säger hon.

Däremot har Adolfsson inte själv lidit av problemet. Hela sommaren har både stugor och egnahemshu­s gått åt bra. Dessutom har yngre personer börjat visa större intresse, vilket har bidragit till att efterfråga­n på sommarstug­or i vissa prisklasse­r har varit större.

– Men nu har stugmarkna­den mattats av. Det finns helt enkelt inga sommarstug­or att sälja, säger Adolfsson.

 ?? LINUS LINDHOLM/SPT ?? FORTFARAND­E POP. Redan i våras uppgav fastighets­förmedlare att de upplevde en boom på stugmarkna­den. Den verkar fortfarand­e hålla i sig.
LINUS LINDHOLM/SPT FORTFARAND­E POP. Redan i våras uppgav fastighets­förmedlare att de upplevde en boom på stugmarkna­den. Den verkar fortfarand­e hålla i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland