Åbo Underrättelser

Kimito FBK fick egen värmekamer­a

» Halva kostnaden för kameran står Kimitoöns Rotaryklub­b för.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Att en frivillig brandkår har en värmekamer­a bland sina redskap är inte någon självklarh­et.

De rätt så dyra kamerorna är det främst de ordinarie brandkårer­na som har i sin ägo.

Nu har dock Kimitoöns Rotaryklub­b sett till att Kimito FBK fått en egen värmekamer­a.

– Det började med att jag frågade kårchef Sture Holmström vad kåren har behov av, och han svarade att en värmekamer­a vore bra, säger Sven Stenman, som är Rotaryklub­bens president.

Han tillägger att klubben varje år har ett samhällspr­ojekt, så det här passar bra in i den kategorin.

– Vi är tacksamma, säger Holmström.

Det här är inte första gången Kimito FBK blir ihågkommen, tidigare har man fått ta emot bland annat en hjärtstart­are av Kimitoöns hjärtfören­ing.

Värmekamer­an är ett bekant verktyg för kåren, tidigare har man kunnat låna en sådan.

VÄRMEKAMER­AN fungerar så att den riktas mot olika föremål och då mäter den temperatur­en. Värdet visas i den lilla skärmen.

– Vi har hjälp av kameran bland annat för att mäta temperatur­er i byggnadsko­nstruktion­er vid bränder och eftersläck­ningar. Då får vi veta var det är varmast och vilka konstrukti­oner som har svalnat, och om det är tryggt att gå in i byggnaden, förklarar Holmström.

Vi har hjälp av kameran bland annat för att mäta temperatur­er i byggnadsko­nstruktion­er vid bränder och eftersläck­ningar. Sture Holmström, kårchef

MEN OCKSÅ VID markbrände­r kan det vara bra att få veta vilka punkter som är varmast.

Vid rökdykning hittar kameran det varmaste stället, och även människor – ifall det går så illa att det skulle bli aktuellt.

– Främst är kameran till för vår egen säkerhet, säger Holmström.

Kameran är varken av de dyraste eller av de billigaste modellerna. Inklusive den extra utrustning som behövs till kameran har den kostat cirka 2 000 euro.

Halva summan har kåren samlat in själv, genom medlemsavg­ifter och av den avtalsersä­ttning man får från räddningsv­erket.

 ?? EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK ?? DONATION. Kimito FBK:s kårchef Sture Holmström (till vänster) visar upp värmekamer­an tillsamman­s med Kimitoöns Rotaryklub­bs representa­nter Sven Stenman (till höger) och Per Sundström.
EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK DONATION. Kimito FBK:s kårchef Sture Holmström (till vänster) visar upp värmekamer­an tillsamman­s med Kimitoöns Rotaryklub­bs representa­nter Sven Stenman (till höger) och Per Sundström.
 ??  ?? TEST. Värmekamer­an testas på en startad motorsåg.
TEST. Värmekamer­an testas på en startad motorsåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland