Åbo Underrättelser

Prematurfö­rlossninga­rna i Finland centralise­ras till stora sjukhus

» Gravida kvinnor flyttas till ett universite­tssjukhus om de löper risk att föda alldeles för tidigt. På så sätt minskar risken att barnet får hjärnskado­r eller dör, visar forskning vid Åbo universite­t.

- Mikael Piippo/SPT

Varje år föds ungefär 400 barn i Finland som så kallade små prematurer.

Det innebär att barnen föds före graviditet­svecka 32 eller väger mindre än 1 500 gram när de föds.

I den finländska hälsovårde­n strävar man efter att små prematurer föds på ett av landets fem universite­tssjukhus, säger barnläkare­n Kjell Helenius som skrivit en doktorsavh­andling vid Åbo universite­t om vården av små prematurer.

– Kvinnan flyttas till ett universite­tssjukhus om det bedöms vara sannolikt att hon kommer att föda en liten prematur. Det är förlossnin­gsläkarna på de mindre sjukhusen som gör dessa svåra bedömninga­r, säger Helenius.

– I Finland tillbringa­r mammor som föder små prematurer i genomsnitt fyra dagar på ett universite­tssjukhus före förlossnin­gen. 22 procent av mammorna föder samma dag som de kommer till universite­tssjukhuse­t.

Universite­tssjukhuse­n i Finland ligger i Åbo, Helsingfor­s, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.

ENLIGT HELENIUS föds över 90 procent av de små prematurer­na i Finland på universite­tssjukhus. Orsaken till att Finland försöker centralise­ra dessa förlossnin­gar är enkel: de nyfödda har bättre chanser att överleva om de föds på ett välutrusta­t sjukhus där personalen är van vid dylika situatione­r.

I sin forskning har Helenius samlat data om små prematurer som fötts i Storbritan­nien där det är betydligt ovanligare att flytta gravida kvinnor före förlossnin­gen.

Helenius data omfattar över 17 500 barn som föddes före graviditet­svecka 28 under åren 2008–2015.

EN DEL AV BARNEN föddes på ett sjukhus som motsvarar ett finländskt universite­tssjukhus.

En annan grupp föddes på ett mindre sjukhus och flyttades därefter till ett sjukhus som motsvarar ett universite­tssjukhus.

En tredje grupp bland barnen föddes på ett mindre sjukhus och stannade där för vård.

– Det var mycket tydligt att de som flyttades till ett universite­tssjukhus efter förlossnin­gen hade dubbelt så stor risk för hjärnblödn­ing som de som föddes på ett universite­tssjukhus, säger Helenius.

– De barn som föddes på ett mindre sjukhus och inte flyttades hade inte större risk för hjärnblödn­ing än de som föddes på universite­tssjukhus, men 30 procent större risk att omkomma.

HELENIUS SLUTSATS ÄR klar: Finland har valt en klok strategi i vården av små prematurer. Enligt honom överlever 88 procent av alla små prematurer som föds i Finland, vilket är en hög siffra internatio­nellt sett.

– Vi har bland de lägsta dödlighets­procentern­a i Europa. De övriga nordiska länderna ligger på ungefär samma nivå som Finland, säger Helenius.

I Japan är andelen små prematurer som överlever ännu större, 93 procent, enligt Helenius kartläggni­ng.

HELENIUS SÄGER ATT Finland gör mycket rätt i vården av små prematurer, men påpekar att det alltid finns rum för utveckling.

Det är dock svårt att göra undersökni­ngar om vilka sätt att vårda små prematurer som fungerar bäst eftersom patientens liv ofta hänger på en tunn tråd.

– Till exempel: Eftersom vi utifrån insamlad data vet att små prematurer som flyttas mellan sjukhus har större risk för hjärnblödn­ing än de som inte flyttas skulle det vara fullständi­gt oetiskt att göra en randomiser­ad studie där en del gravida kvinnor flyttas till ett universite­tssjukhus före förlossnin­gen medan andra inte flyttas, säger Helenius.

KJELL HELENIUS disputerar med sin doktorsavh­andling i pediatrik, Centralisa­tion of very preterm deliveries and benchmarki­ng of neonatal care (ungefär Centralise­ring av förlossnin­gar av små prematurer och jämförande av vårdresult­at), klockan 12 på lördag i auditorium Alhopuro i Åbo universite­ts Medisiina D-byggnad.

Professor Jennifer Zeitlin vid forsknings­institutet Inserm i Frankrike är opponent och professor Liisa Lehtonen vid Åbo universite­t är kustos.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? BERÖMMER FINLAND. Barnläkare­n och forskaren Kjell Helenius anser att Finland har organisera­t vården av små prematurer på ett klokt sätt. Åbo universite­tscentrals­jukhus förlossnin­gsavdelnin­g flyttar till det nya Fyrsjukhus­et (i bakgrunden) när byggnaden blir färdig, vilket beräknas ske nästa år.
MIKAEL PIIPPO/SPT BERÖMMER FINLAND. Barnläkare­n och forskaren Kjell Helenius anser att Finland har organisera­t vården av små prematurer på ett klokt sätt. Åbo universite­tscentrals­jukhus förlossnin­gsavdelnin­g flyttar till det nya Fyrsjukhus­et (i bakgrunden) när byggnaden blir färdig, vilket beräknas ske nästa år.
 ?? CATARIINA SALO/SPT ?? 400 PER ÅR. Lite under en procent av alla barn som föds i Finland är små prematurer, vilket innebär att de föds före graviditet­svecka 32 eller väger mindre än 1 500 gram när de föds. I fjol föddes totalt 45 613 barn i Finland, enligt Statistikc­entralen.
CATARIINA SALO/SPT 400 PER ÅR. Lite under en procent av alla barn som föds i Finland är små prematurer, vilket innebär att de föds före graviditet­svecka 32 eller väger mindre än 1 500 gram när de föds. I fjol föddes totalt 45 613 barn i Finland, enligt Statistikc­entralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland