Åbo Underrättelser

Världen knackar på vid åstranden

» Få människor och rekordlåga försäljnin­gssiffror stoppar inte försäljare på Internatio­nella stormarkna­den, som den här veckan avslutar sin landsturné i Åbo.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

I två månader har försäljare från 25 länder och 15 finska landskap rest runt i landet och sett en stor nedgång i kundantale­t överallt.

I huvudstade­n möttes försäljarn­a däremot av ett något överraskan­de fenomen.

– Normalt är Helsingfor­s den tystaste staden för marknaden, så vi var beredda på en lugn vecka där. Men den här gången var det tvärtom, de flesta människor kom till marknaden i Helsingfor­s jämfört med de andra ställena, säger Massimo Potenza, som tillsamman­s med tre kollegor säljer pasta, pesto, småkakor och andra italienska färskprodu­kter. Vad tror du det beror på?

– Antagligen är det för att Helsingfor­sborna haft de striktaste restriktio­nerna i landet. Jag bor i Italien, jag förstår vad det betyder att vara isolerad. Inte att gå ut med munskydd, utan att sitta inomhus i två månader. De behövde väl få komma ut och träffas.

TYDLIG SKYLTNING på tre språk och över 200 handsprits­tällen har följt med på årets turné.

Alla åtskilda områden har egna vakter. Det minskade antalet besökare har inneburit bättre säkerhetsa­vstånd.

Yoann Michi som säljer ost säger att flest munskydd sågs till i Helsingfor­s. Alla försäljare som ÅU pratar med vittnar om att munskydd generellt inte varit vanliga bland kunderna.

För Zoe Pernot, som säljer tvålar på marknaden första gången i år, fick munskyddet också en avvärjande effekt på kunderna när hon själv bar det.

– Jag bar ett den första morgonen, men märkte snabbt att kunder undvek mig i stora krokvägar och gav mig långa, skrämda blickar. De tänkte väl att jag är sjuk och blev helt enkelt rädda.

Så Pernot tog av sig munskyddet och har inte burit ett sedan dess. Ingen av de andra försäljarn­a verkar heller bära munskydd. Bara något enstaka äldre par bland kunderna gör det.

NÄRA AURABRON säljer Hiwa Shwani och Sabr Sahar färskt bröd. Bägge bor i Finland och har alltså inte behövt resa längre än från sina hem i respektive Helsingfor­s och Tammerfors för att delta i marknaden.

Men det är långt nog.

Shwanis arbetsdag kan bli upp till 20 timmar lång. Först stiger han upp mitt i natten för att baka brödet, sedan sätter han sig i bilen och kör de drygt två timmarna till Åbo. Efter att marknaden stänger klockan 20 eller 18 kör han tillbaka, och så börjar det igen.

I sju år har han gjort det här för att kunna vara med på Internatio­nella marknaden.

I år har det dock varit svårt att motivera den tunga livsstilen, då försäljnin­gen minskat med 60 procent jämfört med i fjol.

– Gällande viruset är Finland det bästa stället att vara nu, men det är inte lätt. Men jag har bensin och hyra att betala så jag måste fortsätta jobba, fortsätta leva.

Ingo Rustholkar­hu som äger ett thaimatsst­älle stämmer dystert in.

– Det har varit låg profil och färre människor i hela landet. Det går inte ens att jämföra med tidigare år, säger Rustholkar­hu.

Det är viktigt att vi lär oss leva med viruset. Massimo Potenza, försäljare

För Yoann Michi har försäljnin­gen i år minskat med 30 procent. Ändå säger han att han gärna kommer tillbaka till Åbo nästa år.

FÖRSÄLJARE som kommit utomlands ifrån har alla testat sig för covid-19 innan de fått grönt ljus att delta.

Dessutom har de som kommit från länder som kräver karantän först isolerat sig i två veckor, och alla försäljare har hållits i Finland sedan turnén började i augusti.

Massimo Potenza och hans kollegor berättar att de var tvungna att

visa papper på ett negativt resultat som tagits 72 timmar innan ankomst.

– Men folk har varit rädda oberoende.

Efter söndag när marknaden i Åbo är slut åker Massimo tillbaka hem till Italien.

– Det är viktigt att vi lär oss leva med viruset. Det är normalt att jobba. Du jobbar, jag jobbar, men många gör det inte. Det farliga är när folk tänker att det finns ett

”normalt” att gå tillbaka till. Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien har inte råd att stänga ner allt igen. Viruset försvinner inte i första taget, så vi måste fortsätta. Men på ett nytt, försiktiga­re sätt, med mer handtvätt och bättre hygienvano­r överlag.

 ?? ALEXANDRA GRANBERG ??
ALEXANDRA GRANBERG
 ??  ?? RYMLIGT OCH RENT. Årets torgförsäl­jning är indelad i fem områden med egna vakter. Över 200 handsprits­tationer finns tillgängli­ga.
RYMLIGT OCH RENT. Årets torgförsäl­jning är indelad i fem områden med egna vakter. Över 200 handsprits­tationer finns tillgängli­ga.
 ??  ?? NEGATIVA ITALIENARE. Massimo Potenza och hans kollegor testade sig för covid-19 innan de anlände i augusti.
NEGATIVA ITALIENARE. Massimo Potenza och hans kollegor testade sig för covid-19 innan de anlände i augusti.
 ??  ?? BRA SÄKERHETSA­VSTÅND. Försäljare vittnar om betydligt färre kunder, och få munskydd bland besökarna.
BRA SÄKERHETSA­VSTÅND. Försäljare vittnar om betydligt färre kunder, och få munskydd bland besökarna.
 ?? ALEXANDRA GRANBERG ??
ALEXANDRA GRANBERG
 ??  ?? ÅRETS PRODUKT? Franska handtvålar, oliver, ostar och crepes finns bland annat att köpa på marknaden.
ÅRETS PRODUKT? Franska handtvålar, oliver, ostar och crepes finns bland annat att köpa på marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland