Åbo Underrättelser

Så här vill invånarna utveckla Åbo

» Storområde­t Nummisback­en– Hallis fick flest röster.

-

Omröstning­en i den första deltagande­budgeterin­gen i Åbo har avgjorts. Visionen för storområde­t Nummisback­en–Hallis fick 525 av de totalt 2389 rösterna för hur den så kallade invånarbud­geteringen ska tillämpas. Det vinnande storområde­t består av stadsdelar­na Österås, Kohmo, Korois, Kurala, Hallis, Nummis, Oriketo och Räntämäki.

DEN VINNANDE visionen omfattar flera olika delelement. Målet är nu förverklig­a de tre idéer som fick flest röster: områden i utkanten av staden ska omvandlas till ängar, Korois udde ska utvecklas för rekreation­ssyfte, bänkar och fruktträd ska placeras ut i Nummis centralpar­k.

Den budgeterad­e summan för storområde­t, 150000 euro, torde räcka för alla tre. De tre förbättrin­gsprojekte­n ska förverklig­as under nästa år.

NÄST FLEST RÖSTER i invånarbud­geteringen­s omröstning gavs till storområde­t S:t Marie–Patis. Där handlade de tre mest populära idéerna om en bygård för S:t Marie, workshoppa­r för unga och en utveckling av naturleder i Patis.

Visionerna för storområde­t Hirvensalo–Kakskerta fick tredje flest röster. Här gillade folk mest förslagen om ett marint parkområde i Hirvensalo, en energireno­vering av

Kakskertah­uset och en motionstra­ppa i backen i Hirvensalo.

FÖRSLAGENP­Å vad som kunde göras kommer från stadens invånare. Det var alla Åbobor som fyllt 13 som fick rösta. Totalt fördelas en miljon euro enligt resultaten. Det är inte alltid ändå de mest populära som kan förverklig­as, utan det styrs av vad som är budgeterat för området och vad de andra populära idéerna beräknas kosta.

OLIKA FORMER av deltagande budgeterin­g har testats på olika håll i Finland, bland annat genom OmaStadi i Helsingfor­s. Där fick Helsingfor­sborna bestämma om 2,5 euro på invånare, om man delar summan pengar med antalet invånare.

I Åbo är siffran drygt det dubbla, alltså 5,22 euro per invånare.

● Alla planer och röstresult­aten hittas på sajten asukasbudj­etti.turku.fi.

 ?? MONICA FORSSELL ?? VINNARE. Rekreation­smöjlighet­erna i Korois utvecklas. Det ska också skapas ängar, bland annat vid Aura å.
MONICA FORSSELL VINNARE. Rekreation­smöjlighet­erna i Korois utvecklas. Det ska också skapas ängar, bland annat vid Aura å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland