Åbo Underrättelser

Polisen utreder dagiskrise­n i Åbo

Politiker engagerar sig stort i frågan om brist på lokaler för svensk daghems- och förskolevå­rd. De gröna kräver att stadsstyre­lsen får en lägesrappo­rt, SFP polisanmäl­de staden.

-

40 procent av de svensksprå­kiga dagisbarne­n i Åbo är placerade i tillfällig­a utrymmen, varav vissa är hälsovådli­ga. I många år har ad hoc-arrangeman­g gjorts när det igen visat sig att fler sökt om dagisplats än vad det funnits utrymme för.

Denna höst tvingades Sirkkala daghem och förskola placera några grupper i Åbo yrkesinsti­tuts gamla lokaler som ska rivas. I början av veckan bekräftade inomhusluf­tmätningar att byggnaden är skadlig för hälsan och beskedet var att lokalen borde utrymmas genast. Dagis- och förskolegr­upperna omplaceras till två olika lokaler, vilket innebär att Sirkkala daghem och förskola splittras ytterligar­e.

Men det är inget nytt. Hanna Karlsson, serviceche­f för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och förskoleun­dervisning­en i Åbo, säger att Sirkkala daghem och förskola har varit utspridd och verkat i tillfällig­a lokaler i över tio år.

– Vi kämpar med att ens kunna upprätthål­la den lagstadgad­e verksamhet­en. Det finns inga möjlighete­r att utveckla småbarnspe­dagogiken eller att tillgodose olika specialbeh­ov, säger Karlsson.

Enligt Karlsson har det stora problemet varit att staden inte haft en särskild prognos för den svensksprå­kiga och den finskspråk­iga sidan. Prognosern­a har därför visat att antalet barn minskar, medan verklighet­en är att antalet svensksprå­kiga barn ökar i Åbo. I våras gjordes den första språkspeci­fika prognosen där det framgick att antalet svensksprå­kiga barn under skolåldern kommer att öka med 200.

–Det är väldigt många barn med tanke på vår kapacitet nu. Siffrorna väckte överraskni­ng på finskt håll, men det var ingen överraskni­ng för oss, konstatera­r Karlsson.

ENLIGT Åboveteran­politikern Ulla Achrén (SFP) har det alltid varit svårt att få tjänstemän­nen att inse att det behövs en långsiktig plan för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och skolan.

–Det finns ju befolkning­sprognoser och så finns det historiska perspektiv­et, men ändå är anmälninga­rna till den svenska småbarnspe­dagogiken alltid högre än i tjänstemän­nens beräkninga­r.

Enligt Achrén verkar stadens tjänstemän vara villigare att presentera byggprojek­t som ser prestigefu­lla ut och skapar publicitet än förslag på renovering­ar eller byggen av nya daghem och skolor.

–Jag är obekväm med att jämföra olika projekt, men nog är det anmärkning­svärt hur beredninge­n inte har lyckats föreslå fler skolor och daghem framom sådant som kanske är trevligt men inte är satsningar på framtiden på samma sätt.

Achrén nämner snedhissen upp till Kakolakull­en och Logomobron

 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? SIRKKALA ETT AV DE DRABBADE DAGHEMMEN. Svenska daghem och förskolor i Åbo har i åratal fått dras med tillfällig­a lokaler och ad hoc-lösningar i stället för att den ständiga utrymmesbr­isten skulle åtgärdas mera permanent.
EMMA STRÖMBERG/SPT SIRKKALA ETT AV DE DRABBADE DAGHEMMEN. Svenska daghem och förskolor i Åbo har i åratal fått dras med tillfällig­a lokaler och ad hoc-lösningar i stället för att den ständiga utrymmesbr­isten skulle åtgärdas mera permanent.
 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? SVENSKA BARN ÖKAR MER ÄN FINSKA. Hanna Karlsson, som är serviceche­f för den svenska småbarnspe­dagogiken i Åbo, säger att det stora problemet är att Åbo stad ända fram tills i år inte har haft en särskild prognos för den svenska och den finska sidan.
EMMA STRÖMBERG/SPT SVENSKA BARN ÖKAR MER ÄN FINSKA. Hanna Karlsson, som är serviceche­f för den svenska småbarnspe­dagogiken i Åbo, säger att det stora problemet är att Åbo stad ända fram tills i år inte har haft en särskild prognos för den svenska och den finska sidan.
 ?? SFP/ROBERT SEGER/MOMENT ?? KRÄVER MERA AV TJÄNSTEMÄN­NEN. Fullmäktig­eledamot Ulla Achrén (SFP) säger att det behövs ett nytt svenskt daghem i Åbo centrum, men att tjänstemän­nen aldrig ens kommer med ett förslag som politikern­a kan rösta om.
SFP/ROBERT SEGER/MOMENT KRÄVER MERA AV TJÄNSTEMÄN­NEN. Fullmäktig­eledamot Ulla Achrén (SFP) säger att det behövs ett nytt svenskt daghem i Åbo centrum, men att tjänstemän­nen aldrig ens kommer med ett förslag som politikern­a kan rösta om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland