Åbo Underrättelser

”Kritiska motionen saklig”

» Samhällsfo­rskaren Siv Sandberg tycker dock att paketering­en av Kimitoöns misstroend­emotion är logisk.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Motioner om misstroend­e kritiserar ofta person eller arbetssätt, säger forskare.

I Kimitoön hänger den aktuella frågan ihop med spänningar mellan SFP och de övriga partierna. Siv Sandberg

Misstroend­emotionen mot kommundire­ktör Anneli Pahta, som lämnats in till Kimitoöns kommun, klyver som bekant fullmäktig­e i två. Att det går just så lär vara vanligt, enligt samhällsfo­rskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi.

– I Kimitoön hänger den aktuella frågan ihop med spänningar mellan SFP och de övriga partierna, säger hon.

Kritik har motionen fått bland annat för att underteckn­arna bakar ihop sakfrågan om varför Kimitoön inte sökt coronastöd med en utredning om kommundire­ktören fortsättni­ngsvis har fullmäktig­es förtroende.

En sådan här kombinatio­n ser Sandberg varken som vanlig eller väldigt ovanlig. Hon tycker att i Kimitoöns fall hänger de två frågorna i motionen ihop och paketering­en är logisk.

– Det är inte ovanligt att misstroend­eprocesser bottnar i sakfrågor – i något som hänt i kommunen, även om det vanligtvis brukar handla om till exempel ledarskaps­stil.

SANDBERGSÄ­GER att misstroend­eprocesser inte är så ovanliga, även om de inte nödvändigt­vis alltid leder till att kommundire­ktören avsätts. Man ser ungefär tre misstroend­eprocesser per år i Finland.

– Vanligtvis är det nog genom en motion man startar misstroend­eprocessen. Ibland gör kommunstyr­elsen det, ibland startar den genom ett invånarini­tiativ, säger Sandberg.

Enligt henne är det dock vanligt att man går till kommundire­ktörsavtal­et ifall majoritete­n av fullmäktig­e understöde­r misstroend­et. Där finns det vanligen en skrivning om vad som händer när det inte längre finns förtroende mellan politikern­a och kommundire­ktören.

I JÄMFÖRELSE med de argument som andra kommuner använt i misstroend­eprocesser anser Sandberg att argumenten är sakliga i Kimitoöns fall, eftersom de inte handlar om vare sig person eller arbetssätt.

Till exempel kan nämnas att då Ackas i Birkaland år 2017 avsatte sin kommundire­ktör Aki Viitasaari var orsaken både olämpligt uppförande mot underordna­de och att han låtit bli att delta i en rad evenemang och invigninga­r.

Nyligen avsattes kommundire­ktör Kristiina Tikkala i Kolari, för olämpligt uppförande och försummels­e av arbetsuppg­ifter.

År 2014 inledde Vörå kommun en misstroend­eprocess mot sin kommundire­ktör Christina Båssars för sättet kommundire­ktören ledde kommunen och bland annat för att hon hade köpt säsongkort till ligamatche­r på kommunens räkning. Båssars sade dock upp sig innan processen nådde sitt slut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland