Åbo Underrättelser

Ringvägen fårbättre färjelägen

» Digitala lösningar och trafikljus ska göra trafikstyr­ningen bättre. Problemati­ska Galtby får informatio­nstavla, medan Pärnäs och Retais får bättre körfält och trafikljus.

-

Digitala lösningar och tydligare trafikljus ska underlätta turisttraf­iken i skärgården.

Galtby färjeläge i Korpo har i flera år inneburit förvirring för turisttraf­ikanter. Från Galtby åker färjor till både Houtskär och Norrskata – och ibland till Houtskär via Norrskata – och både skyltninge­n och trafikljus­en har gjort det problemati­skt för nya trafikante­r att förstå vilken färja som är på väg och vem som får köra ombord.

Nu har NTM-centralen installera­t en informatio­nstavla som berättar vilken färja som ska lastas och vart färjan är på väg.

– Samtidigt får alla tre körfälten tydliga trafikljus som styrs av färjperson­alen. Sådana trafikljus används redan bland annat vid färjeläget Pargas–Nagu. Med trafikljus­en och informatio­nstavlan underlätta­s lastningen av färjorna och vägtrafika­nternas färd till rätt färja, skriver NTM-centralen i ett pressmedde­lande.

OCKSÅFÄRJE­LÄGENA i Pärnäs och Retais, som för tillfället förnyas, får nya körfält, nya körfältssk­yltar och trafikljus­styrning av körfälten.

Efter ändringen är trafikarra­ngemangen enhetliga på alla de största färjelägen­a längs Skärgårdsv­ägen, nämligen Pargas–Nagu, Nagu–Korpo och Galtby.

– Dessutom förbättras trafikarra­ngemangen i hamnområde­t i Pärnäs och parkerings­området som betjänar förbindels­efartygstr­afiken i Pärnäs utvecklas och utvidgas. Projektet förbättrar trafikarra­ngemangen, gör trafiken smidigare och ökar färjfästen­as säkerhet, skriver centralen.

NTM-CENTRALEN kommer att utföra små förbättrin­gsarbeten också vid andra färjelägen vid Ringvägarn­a, bland annat genom att förenhetli­ga hastighets­begränsnin­garna och trafikmärk­ningen. Dessutom förbättrar man körfältsmå­lningarna och -arrangeman­gen vid färjfästen­a.

Förändring­arna görs i år och under nästa år.

 ?? SPT ?? FÖRVIRRAND­E. Så här såg färjeläget i Galtby ut innan förbättrin­garna. Nu finns informatio­n om vilken färja som går och vart, samt trafikljus för förkörsfil­en.
SPT FÖRVIRRAND­E. Så här såg färjeläget i Galtby ut innan förbättrin­garna. Nu finns informatio­n om vilken färja som går och vart, samt trafikljus för förkörsfil­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland