Åbo Underrättelser

Coronakris­en på tröskeln till att trappas upp i Egentliga Finland

» Munskyddsr­ekommendat­ion utfärdas för Åbo, St. Karins, Lundo och Reso.

-

Läget i Egentliga Finland

Coronapand­emin håller på att trappas upp i Egentliga Finland. För invånarna i Åbo och kranskommu­nerna St. Karins, Lundo och Reso rekommende­ras nu användning av munskydd i de situatione­r där det inte går att undvika närkontakt. Risken för massexpone­ring finns särskilt vid offentliga tillställn­ingar som ordnas inomhus.

Pandemiske­det varierar ändå ansenligt från kommun till kommun.

– I en del av kommunerna i Egentliga Finland har inte en enda coronasmit­ta uppdagats under hela den tid som pandemin pågått, medan coronaläge­t i Åbo och en del av dess kranskommu­ner klart har trappats upp. Därför beslöt vi inom arbetsgrup­pen att utfärda en rekommenda­tion som gäller dessa områden i syfte att förhindra coronaspri­dningen, säger chefsöverl­äkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt i ett pressmedde­lande.

ÅBO, ST. KARINS, Lundo och Reso är nu i upptrappni­ngsfasen enligt kriteriern­a för pandemispr­idning.

– Jag understryk­er vikten av att använda munskydd särskilt i sådana situatione­r där närkontakt­er inte kan undvikas, som i publiken vid offentliga idrotts- och motionseve­nemang samt på olika kvällstill­ställninga­r, där trygga avstånd helt enkelt inte kan bibehållas. Då det gäller att skydda sig mot smitta lönar det sig att använda vardagsför­nuft. Förutom tillräckli­ga avstånd är god handhygien fortfarand­e a och o, säger Pietilä.

Coronainci­denssiffra­n för hela Egentliga Finland har under denna vecka rört sig kring 10.

Enligt THL:s smittregis­ter låg incidenssi­ffran på torsdagen på 10,8.

Ett av kriteriern­a för upptrappni­ngsfasen är en regional incidenssi­ffra på 10–25 per 100 000 invånare per 14 dygn.

De övriga indikatore­rna för epidemispr­idningen visar att Egentliga Finland står inför tröskeln till upptrappni­ngsfasen. Situatione­n varierar mycket från kommun till kommun.

Lokala smittkedjo­r har Rekommenda­tionerna är i kraft från och med i dag.

Rekommenda­tionen om distansarb­ete gäller fortfarand­e i hela sjukföreko­mmit i betydligt större antal än för en vecka sedan.

Andelen coronaposi­tiva provsvar är klart under en procent (kriteriet för upptrappni­ngsfasen är en procent).

Smittorna kan huvudsakli­gen fortfarand­e spåras. För närvarande identifier­as smittkälla­n i ca 80 procent av fallen.

Behovet av sjukhusvår­d kan tillfredss­tällas utan extra åtgärder. Antalet patienter som behöver sjukhusvår­d på grund av coronasmit­ta i Egentliga Finland i dagens läge är mindre än fem.

vårdsdistr­iktet.

 ?? ÅU-FOTO ?? REKOMMENDE­RAS. Från och med nu befinner sig Åbo, S:t Karins, Reso och Lundo i upptrappni­ngsfasen och musnkydd rekommende­ras på allmänna platser.
ÅU-FOTO REKOMMENDE­RAS. Från och med nu befinner sig Åbo, S:t Karins, Reso och Lundo i upptrappni­ngsfasen och musnkydd rekommende­ras på allmänna platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland