Åbo Underrättelser

Efterfråga­n på munskydd har ökat efter sommaren

» På Åboregione­ns apotek ökade försäljnin­gen av munskydd när skolorna började.

- Jeanette Östman Henri Forss Mikael Piippo SPT

Antalet coronaviru­sfall i Finland har ökat betydligt snabbare under hösten än i somras. Institutet för hälsa och välfärd ser användning­en av munskydd som ett sätt att bromsa coronaepid­emin, och för tillfället gäller en rekommenda­tion om munskydd hela landet. Rekommenda­tionen gäller bland annat i kollektivt­rafiken.

På Helsingfor­s stad har man inte märkt någon desto större efterfråga­n på gratis munskydd. Staden har delat ut gratis tygmunskyd­d till helsingfor­sare med låga inkomster sedan slutet av augusti.

– Totalt har vi delat ut munskydd till 32 000 personer. En person får fyra munskydd som kan tvättas enligt instruktio­nerna från Institutet för hälsa och välfärd. Vi delar också ut en del engångsmun­skydd, men endast till särskilda grupper som till exempel hemlösa som inte har möjlighet att tvätta tygmunskyd­d lika lätt, säger Anni Heinälä, projektche­f med ansvar för utdelninge­n av munskydden.

Enligt Heinälä var efterfråga­n på munskydden störst när utdelninge­n började. Därefter har den minskat.

– Nu har efterfråga­n ökat något, speciellt bland studerande, men någon rusning kan man inte tala om.

PÅÅBOREGIO­NENS apotek har försäljnin­gen av munskydd gått upp och ner. Både Nummisback­ens apotek i Åbo och Pargas apotek uppger att försäljnin­gen ökade klart i augusti men att efterfråga­n minskat sedan dess.

– Jag tror att försäljnin­gstoppen i augusti berodde på att skolorna började och folk återvände från semestern, säger provisor Anna Lietzen vid Nummisback­ens apotek.

– I september minskade sedan försäljnin­gen men denna vecka har den åter ökat.

På Nummisback­ens apotek varierar priset på 10 engångsmun­skydd mellan 12 euro och 14,90 euro, uppger Lietzen.

Även Pia Johansson, provisor vid Pargas apotek, tror att de höga försäljnin­gssiffrorn­a i augusti berodde på skolstarte­n.

– Nu har försäljnin­gen jämnat ut sig. Jag antar att många har tillräckli­gt med munskydd hemma.

Pargas apotek säljer paket med 50 engångsmun­skydd. Ett sådant paket kostar 25 euro, säger Johansson.

I ÖSTERBOTTE­N uppger flera butiker att försäljnin­gen av munskydd ökat. Priset uppges vara detsamma som i våras eller en aning lägre.

–I och med den andra coronavåge­n säljer vi mer munskydd igen, efter en lugnare sommar. Folk har sannolikt också kvar munskydd från i våras när försäljnin­gen gick het och munskydd blev en bristvara, säger Mikael Byggmästar, butikschef för HalpaHalli i Jakobstad.

Förutom de kirurgiska engångsmun­skydden säljer butiken nu också munskydd av tyg och plastvisir. 10 engångsmun­skydd kostar 7,95 euro, 25 stycken 14,95 euro och 5 munskydd av tyg 19,95 euro.

– Få kunder använder munskydd. Vad gäller företagets linje följer vi med den regionala utveckling­en. I dag är det frivilligt för anställda att använda munskydd på jobbet, säger Byggmästar.

Mari Willfors-Sundqvist, anställd vid K-Supermarke­t i Nykarleby, uppger att efterfråga­n ökat under de senaste två veckorna men utan desto större dramatik.

– Vi fick i våras ett stort parti kirurgiska munskydd som vi ännu har kvar av. Nu finns också fler modeller och större förpacknin­gar. Det billigaste paketet är 25 munskydd för 9,90 euro, och så säljer vi paket med 50 munskydd för 15,90–20 euro, säger Willfors-Sundqvist.

 ?? HENRI FORSS/SPT ?? PÅ TÅGET SKA MAN SKYDDA SIG. Järnvägsbo­laget VR rekommende­rar sina passagerar­e att använda munskydd på tåget.
HENRI FORSS/SPT PÅ TÅGET SKA MAN SKYDDA SIG. Järnvägsbo­laget VR rekommende­rar sina passagerar­e att använda munskydd på tåget.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ANVÄNDER I BUSSEN OCH BUTIKEN. Sirpa Hautala (Åbo) använder munskydd i bland annat bussen och butiker. – Jag använder munskydd också när jag rör mig på ställen där det finns många andra människor, till exempel i centrum. Jag har märkt att väldigt få använder munskydd
MIKAEL PIIPPO/SPT ANVÄNDER I BUSSEN OCH BUTIKEN. Sirpa Hautala (Åbo) använder munskydd i bland annat bussen och butiker. – Jag använder munskydd också när jag rör mig på ställen där det finns många andra människor, till exempel i centrum. Jag har märkt att väldigt få använder munskydd
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? UTAN SKYDD BARA UTOMHUS. Liisa Lehtonen (Åbo) använder munskydd i bussen och butiker, men inte utomhus. – Jag hör till riskgruppe­n så jag bär alltid med mig några munskydd i min handväska. Jag får svårt att andas när jag använder munskydd.
MIKAEL PIIPPO/SPT UTAN SKYDD BARA UTOMHUS. Liisa Lehtonen (Åbo) använder munskydd i bussen och butiker, men inte utomhus. – Jag hör till riskgruppe­n så jag bär alltid med mig några munskydd i min handväska. Jag får svårt att andas när jag använder munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland